Nadmorskie lody z bakteriami. Sanepid wziął pod lupę automaty

Automat do lodów. Zdjęcie ilustracyjne
Automat do lodów. Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Getty Images | mustafagul
Monika Mikołajewicz

16.07.2023 09:13

Blisko połowa próbek pobranych z automatów z lodami wykazała obecność groźnych dla organizmu człowieka bakterii chorobotwórczych, Enterobacteriaceae. Przebadano 215 próbek, głównie z nadmorskich miejscowości. W konsekwencji zamknięto 11 punktów gastronomicznych.

Sezon wakacyjny to czas, w którym turyści chętnie kupują lody, także te z automatów. Z kolei dla sanepidu oznacza to wzmożone kontrole, głównie pod kątem trzech groźnych bakterii chorobotwórczych: Salmonelli, Listeria monocytogenes oraz Enterobacteriaceae. W pierwszych dniach lipca Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie pobrała 215 próbek. Wyniki, które podała "Gazeta Wyborcza", nie przedstawiają się optymistycznie.

W lodach wykryto bakterie

42 procent - taki odsetek próbek pobranych w regionie zachodniopomorskim zawierał w sobie bakterię Enterobacteriaceae. Na szczęście w żadnej nie wykryto Salmonelli oraz Listeria monocytogenes, które są dużo bardziej niebezpieczne dla człowieka.

Sanepid musiał zamknąć aż 11 punktów gastronomicznych, ale - jak zapowiada - to dopiero początek wakacyjnych kontroli. Właściciele punktów z wykrytymi nieprawidłowościami otrzymali zakaz dalszej produkcji i sprzedaży lodów. Nałożono też na nich karę pieniężną. Aby móc ponownie prowadzić lodowy interes, muszą przeprowadzić odpowiednią dezynfekcję swoich automatów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym grożą lody z Enterobacteriaceae?

O ile Salmonella oraz Listeria monocytogenes to bakterie, które mogą nawet zagrażać życiu człowieka, tak spożycie lodów z Enterobacteriaceae jest łagodniejsze w skutkach. Jest to bakteria, która występuje naturalnie w jelicie grubym człowieka. Jednak, jak ostrzega sanepid, spożycie produktów z jej obecnością może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji, takich jak dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Narażone są na nie zwłaszcza osoby o obniżonej odporności oraz z chorobami układu pokarmowego.

Jak tłumaczy dalej sanepid, powodem wystąpienia tej bakterii chorobotwórczej są niedoczyszczone maszyny oraz brak odpowiedniej dezynfekcji.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (16)
Zobacz także