Uczniowie zatruli się bakteriami salmonelli. Sanepid prowadzi badania

Dramat w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Benicach (woj. zachodniopomorskie). Uczniowie zatruli się bakteriami salmonelli. Sanepid prowadzi dochodzenie w tej sprawie.

Bakterie, które można znaleźć w jelitach zwierząt, wodzie i glebie
Bakterie, które można znaleźć w jelitach zwierząt, wodzie i glebie
Źródło zdjęć: © Getty images | Science Photo Library

Do zakażenia bakterią salmonella doszło w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Benicach. "Na ten moment zakażonych jest 61 osób, w tym 41 dzieci i 20 nauczycieli. Dwie osoby trafiły do szpitala, w tym jedno dziecko" - podał TVN24.

19 lutego Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kamieniu Pomorskim otrzymała zgłoszenie o możliwym zakażeniu. - Pojechaliśmy na miejsce, pobrano wszystkie próbki, trwa dochodzenie wyjaśniające - poinformowała dyrektorka instytucji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Lwy rzuciły się na bawoła. Nagle do akcji wkroczyło stado

Do badania zebrano 101 próbek. Dwie osoby trafiły do szpitala. Jedna z nich wciąż przebywa w szpitalu w Kamieniu Pomorskim.

Źródłem zakażenia mogło być spaghetti

Zawiadomienie telefoniczne wpłynęło od jednego z rodziców zmartwionego problemami żołądkowymi swojego dziecka dotyczącymi dolegliwości żołądkowych dziecka. - Do badań pobrano próbki wody, żywności, wymazy personelu i z powierzchni kuchennych - przekazała Małgorzata Kapłan, rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

Podejrzenie sanepidu w tej sprawie padło na posiłek podany w stołówce, dokładniej spaghetti carbonara. - Trwa dezynfekcja kuchni i stołówki. Sanepid nie stwierdził żadnych zaniechań czy zaniedbań z naszej strony, więc spodziewamy się powrotu na nauki stacjonarnej w przyszłym tygodniu - poinformował Marek Maślak, dyrektor Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Benicach.

Dodatkowo dyrektor przekazał, że szkoła przeszła na zdalne nauczanie.

Objawy zatrucia pokarmowego

"Najczęstszym powodem zatruć pokarmowych są produkty spożywcze, w których znajdują się bakterie lub ich toksyny, a także wirusy i pasożyty" - czytamy na stronie Ministerstwa Zdrowia.

Objawami zatrucia są między innymi silny ból brzucha, biegunka, wzdęcia, wymioty, a czasem także gorączka, dreszcze i poczucie słabości organizmu.

Niedostosowanie się do zaleceń dotyczących higieny, niewłaściwe przechowywanie produktów (takie jak trzymanie ich w zbyt wysokiej temperaturze) oraz ignorowanie dat ważności zwiększa ryzyko zachorowania.

Źródła: TVN24.pl, pacjent.gov.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (8)