Sanepid sprawdził ponad 100 lodziarni w regionie. Są wyniki

Od początku roku sanepid przeprowadził 143 kontrole sanitarne lokali z automatami do lodów. W 35 z nich stwierdzono nieprawidłowości - podał PAP rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Zbigniew Zawadzki. Wskazał, że były to głównie: brak higieny osobistej pracowników i nieprawidłowe wyniki badań lodów z produkcji próbnej.

Sanepid zbadał lody
Sanepid zbadał lody
Źródło zdjęć: © PAP | Albert Zawada
Rafał Mrowicki

19.07.2023 10:02

Od początku roku inspektorzy WSSE przeprowadzili 143 kontrole sanitarne 141 automatów do lodów. W 35 kontrolach stwierdzono nieprawidłowości. Zgodnie z danymi przekazanymi przez Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne (PPIS) z całego województwa pod nadzorem znajduje się 268 automatów do lodów.

Kontrole w lodziarniach. "Brak higieny"

Były to - jak podaje Zawadzki - "brak higieny osobistej pracowników, brak lub nieprawidłowe wyniki badań lodów z produkcji próbnej, brak wyniku badania wody, żywność po upływie terminu przydatności do spożycia, brak opracowanej procedury mycia i dezynfekcji urządzenia oraz procedur opartych na zasadach systemu HACCP, brak szkoleń pracowników".

W jednym przypadku stwierdzono szereg naruszeń wymagań higienicznych, które spowodowały, że przedsiębiorca wstrzymał produkcję lodów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rzecznik WSSE wyjaśnił, że zgodnie z danymi przekazanymi przez PPIS pod nadzorem znajduje się 268 automatów do lodów. W zakresie zanieczyszczeń mikrobiologicznych zbadano 160 próbek lodów, w tym 30 próbek lodów z automatu.

Zaznaczył, że kontrolowana jest m.in. czystość bieżąca pomieszczeń, urządzeń i sprzętu, zaopatrzenie zakładu w wodę oraz badania wody, warunki do higienicznego mycia i osuszania rąk, warunki i sposób przeprowadzania procesów mycia i dezynfekcji maszyny do lodów oraz sprzętu, higiena osobista oraz stan zdrowia personelu, usuwanie odpadów, terminy przydatności do spożycia/daty minimalnej trwałości żywności, warunki przechowywania żywności, zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego. Kontrolowane są procedury opracowane przez zakład oraz prowadzone zapisy.

Rzecznik WSSE zaapelował, by przy zakupie lodów zwracać uwagę na higienę osobistą personelu oraz sposób sprzedaży i podawania lodów, a także czystość w miejscu serwowania lodów.

- Należy unikać miejsc, gdzie mamy wyraźne sygnały, że osoby tam pracujące nie dbają o higienę - zaznaczył.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (15)