Cenowy zawrót głowy. Tyle kosztują owoce i warzywa w Krakowie
Na targowiskach i w sklepach pojawiają się już pierwsze nowalijki. Miłośnicy sezonowych owoców i warzyw z utęsknieniem czekali na ten moment. Ceny "zieleniny" w Krakowie wprawiają jednak w osłupienie.
Na krakowskich targowiskach pojawia się coraz więcej sezonowych owoców i warzyw. Jednak ich ceny w dobie inflacji zdecydowanie nie są przyjazne dla kupujących.
Wysokie ceny owoców
Za kilogram polskich truskawek na Starym Kleparzu zapłacimy średnio 25 złotych - informuje "Gazeta Krakowska". Taka sama cena tych owoców jest też na Nowym Kleparzu.
Borówki amerykańskie są zdecydowanie droższe: kilogram kosztuje 40-70 złotych. Za opakowanie importowanych malin o wadze 125 g zapłacimy w Krakowie 10 zł. Z kolei malutki koszyczek, w którym znajduje się dosłownie kilka sztuk jeżyn, kosztuje 13 złotych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cena czereśni przyprawia o zawrót głowy. Za kilogram owoców i na Starym, i Nowym Kleparzu zapłacimy około 70 złotych. W rozmowie z krakowskim dziennikiem sprzedawcy przyznali, że nie są pewni, czy te owoce za jakiś czas stanieją. Z kolei arbuzy na popularnych krakowskich ryneczkach kosztują około 12 złotych za kilogram.
Ceny warzyw w Krakowie
Za czerwoną paprykę na Kleparzu zapłacimy około 20 złotych za kilogram. Na niektórych stoiskach jest to jednak jeszcze wyższa kwota.
Kilogram pomidorów malinowych kosztuje od 10 do nawet 21 zł. Średnio zapłacimy za nie jednak ok. 18 zł. Obecnie trwa szczyt sezonu na polskie szparagi. Jak wygląda ich cena? Jest to od 10 do 20 zł. W tym przypadku kwota uzależniona jest jednak od wielkości opakowania. Gdzieniegdzie pojawia się też już bób w cenie 50 zł za kilogram.
Przeczytaj także:
Źródło: "Gazeta Krakowska"