Trwa ładowanie...

Wyrzuć to mięso. GIS wydał komunikat

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii salmonelli w jednej partii wołowego mięsa mielonego sprzedawanego w Lidlu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonelli wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Kupiłeś to mięso? GIS wydał ostrzeżenieKupiłeś to mięso? GIS wydał ostrzeżenieŹródło: Główny Inspektorat Sanitarny, WP
d4jegfg
d4jegfg

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że w wyniku działań kontrolnych przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, doszło do wykrycia bakterii salmonelli w 3 z 5 próbek produktu wołowego mięsa mielonego.

Ostrzeżenie dotyczy sprzedawanego w Lidlu produktu: mięso mielone wołowe, schłodzone, 400 g, Rzeźnik o numerze partii 5508365 04011323 i terminie przydatności do spożycia: 27.09.2023.

Producentem jest Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Ostre spięcie w programie. "Odmawiam odpowiedzi"

Lidl wycofuje mięso ze sprzedaży

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w komunikacie, że producent mięsa, po otrzymaniu informacji o wykryciu w nim obecności bakterii salmonelli, rozpoczął procedurę wycofania produktu z obrotu na rynku. Podjęto też działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.

"Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie nadzorujący producenta niezwłocznie po otrzymaniu informacji od Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjął działania mające na celu ustalenie dystrybucji zakwestionowanej partii mięsa mielonego oraz ustalenie przyczyn wystąpienia niezgodności" - wyjaśniono.

d4jegfg

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4jegfg
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4jegfg
Więcej tematów