GIS ostrzega. "Okazuje się muchomorem"

Sezon na grzyby w pełni. Podczas grzybobrania nietrudno jednak o pomyłki - wiele jadalnych i lubianych gatunków łatwo jest bowiem pomylić z niejadalnymi lub nawet trującymi grzybami. Które owocniki najczęściej są ze sobą mylone? Główny Inspektorat Sanitarny wskazał trzy gatunki.

Grzyby jadalne. Te gatunki łatwo pomylić z grzybami trującymi
Grzyby jadalne. Te gatunki łatwo pomylić z grzybami trującymi
Źródło zdjęć: © GIS, Pixabay

13.09.2023 | aktual.: 13.09.2023 13:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Grzybobranie to ulubione zajęcie wielu Polaków. W czasie sezonu w lasach niemal roi się od zbieraczy, poszukujących borowików, kurek czy maślaków. Grzybiarze podczas zbiorów powinni uważnie przyglądać się owocnikom. Niektóre grzyby jadalne łatwo bowiem pomylić z trującymi.

Grzyby trujące a grzyby niejadalne. Jaka jest różnica?

Grzyby ze względu na przydatność do spożycia dzielą się na jadalne, niejadalne oraz trujące. Pierwsze z nich to gatunki, które po obróbce nadają się do spożycia. Do grzybów niejadalnych są natomiast zaliczane gatunki, które nie nadają się do spożycia przede wszystkim ze względu na smak, zapach, twardy miąższ lub toksyny. Niejadalne są również gatunki objęte prawną ochroną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaka natomiast jest różnica pomiędzy grzybami niejadalnymi a grzybami trującymi? Jak informuje serwis ekologia.pl, grzyby trujące zawierają "substancje trujące w ilościach toksycznych dla ludzi". Ich spożycie może mieć przykre konsekwencje zdrowotne, a nawet doprowadzić do śmierci.

Grzybobranie 2023. Trzy gatunki, które najczęściej są ze sobą mylone

Przełom lata i jesieni to czas, w którym wśród leśnej ściółki można znaleźć wiele lubianych gatunków grzybów. Nie wszystkie z nich nadają się jednak do spożycia. "Niejeden wygląda jak gołąbek, a okazuje się muchomorem" - przypomina w mediach społecznościowych sanepid, wskazując, do jakich grzybowych pomyłek dochodzi najczęściej:

  • pieczarka biaława, która jest grzybem jadalnym, często jest mylona z trującym muchomorem jadowitym;
  • czubajka kania, czyli grzyb jadalny, jest mylona z trującym muchomorem plamistym;
  • muchomor sromotnikowy/zielonawy, czyli trujący grzyb, często jest brany za jadalnego gołąbka zielonawego.

Warto pamiętać, że także w przypadku stuprocentowej pewności odnośnie jadalności grzyba należy zachować pewne zasady zbioru. Przede wszystkim nie należy sięgać po niewykształcone, bardzo młode bądź bardzo stare owocniki. Grzybów nie powinno się również zbierać do reklamówek oraz pojemników, które nie przepuszczają powietrza.

Źródło artykułu:WP Wiadomości
grzybygrzyby trującegrzybobranie
Komentarze (11)