Krowiak podwinięty. Trujący grzyb do niedawna był obecny na polskich stołach

Olszówka, czyli Krowiak podwinięty jeszcze do lat 80. był klasyfikowany jako grzyb jadalny. Co więcej, w tym czasie encyklopedie oraz atlasy grzybów podawały, że okaz ten można spożyć po kilkukrotnym obgotowaniu. Obecnie mykolodzy wskazują, że olszówki są trujące i nie należy ich spożywać pod żadną postacią.

Krowiak podwinięty. Trujący grzyb jeszcze do niedawna był pospolicie spożywany
Krowiak podwinięty. Trujący grzyb jeszcze do niedawna był pospolicie spożywany
Źródło zdjęć: © PAP | S. Derder

01.09.2022 09:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Popularność olszówki, czyli krowiaka podwiniętego wynika z jej delikatnego smaku. Z tego względu grzyb ten był często zbierany w polskich lasach w latach 70. i 80. XX wieku. Paxillus involutus, bo tak brzmi łacińska nazwa okazu, jest jednak śmiertelnie trujący — zawarte w nim toksyny powodują rozpad czerwonych krwinek, który w ostateczności może doprowadzić do śmierci.

Grzyb olszówka. Czy jest jadalna?

Krowiaki podwinięte to grzyby, które występują pospolicie w europejskich lasach. Ich wysyp można spotkać w sąsiedztwie olch, dębów, brzóz i świerków. Olszówki należą do rzędu borowikowców. Są trujące, chociaż dla niektórych ludzi mogą okazać się nieszkodliwe.

Spożycie grzybów olszówek może prowadzić do silnych zatruć, które objawiają się spowolnieniem akcji serca, ślinotokiem, potami, łzawieniem, zaburzeniami oddychania, a także dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyb olszówka krowiak zawiera toksyny, szkodliwe dla człowieka. Są nimi:

  • muskaryna, której spożycie może zaburzyć pracę układu nerwowego
  • inwolutyna, która może doprowadzić do śmiertelnego zespołu hemolitycznego.

Grzyb krowiak podwinięty — wygląd

Grzyby olszówki mają wyróżniającą budowę, która sprawia, że ciężko jest je pomylić z innymi okazami. Ich kapelusze mogą być żółtobrązowe, jasnobrązowe, orzechowe lub oliwkowe oraz lekko łukowaty kształt, który wraz ze wzrostem grzyba staje się płaski lub nawet wklęśnięty. Cechą charakterystyczną krowiaków są wyraźnie podwinięte brzegi. Na spodzie kapelusza znajdują się cienkie, gęsto ułożone blaszki.

Grzyby olszówki krowiaki mają grubą nóżkę o walcowatym kształcie, której barwa jest nieco jaśniejsza od koloru kapelusza. Trzon, podobnie jak reszta owocnika, po uszkodzeniu brązowieje.

Grzyb olszówka to śmiertelnie groźne zagrożenie. Nie jest jadalna.
Grzyb olszówka to śmiertelnie groźne zagrożenie. Nie jest jadalna.© Pixabay

Grzyb trujący krowiak podwinięty. Podczas grzybobrania zawsze zachowaj ostrożność

Jak co roku, przy okazji rozpoczynającego się sezonu grzybiarskiego, stacje sanitarno-epidemiologiczne przypominają, by zbierać grzyby w sposób świadomy i przemyślany. Nie należy spożywać nieznanych okazów, ani tych, których pochodzenia nie jesteśmy w stanie ustalić.

"Sezon na #grzyby już się rozpoczął. W lasach rośnie wiele gatunków, z których nie wszystkie są jadalne. Niejeden wygląda jak gołąbek czy gąska, a okazuje się muchomorem".

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także
Komentarze (20)