Grzyby - jakie zbierać? Po czym rozpoznać grzyby jadalne?
Grzyby. Wyjaśniamy jak rozpoznać różne rodzaje grzybów jadalnych
Grzyby – sezon na grzyby rozpoczęty
Sezon na grzyby już rozpoczęty, a w lasach zaroiło się od grzybiarzy, który ruszyli na poszukiwanie kurek, borowików, podgrzybków i koźlarzy. Należy jednak pamiętać, że wiele gatunków grzybów nie nadaje się do jedzenia. Część z nich jest nawet śmiertelnie trująca. Z tego powodu niedoświadczeni grzybiarze powinni zawsze porównać znaleziony okaz z opisem umieszczonym w atlasie grzybów. Powinniśmy zbierać jedynie te rodzaje, których jesteśmy w stu procentach pewni.
Jakie grzyby zbierać?
Warto mieć na uwadze, że najlepiej jest zbierać grzyby dorosłe (ale nie stare!), które wykształciły już cechy wyglądu umożliwiające rozpoznanie danego gatunku. Trzeba zwracać uwagę na szczegóły budowy – zabarwienie, występowanie porów lub blaszek i obecność pierścienia. Po samym kapeluszu lub trzonie często ciężko ustalić czy mamy do czynienia z grzybem jadalnym czy trującym, dlatego powinno się zrywać je w całości.
Grzyby trujące
Trzeba zaznaczyć, że wszystkie gatunki śmiertelne posiadają blaszki pod kapeluszem. Niestety, mają też sporo jadalnych sobowtórów. Najpopularniejszymi grzybami trującymi są właśnie muchomory. Należy pamiętać, że nie istnieje wiele gatunków muchomorów i nie zawsze są one czerwone w białe kropki. Bardzo łatwo jest pomylić np. jadalną kanię z trującym muchomorem sromotnikowym. Równie trudne jest odróżnienie kurek od trujących Lisówek pomarańczowych. Przed wyjściem na grzybobranie warto dokładnie zaznajomić się z wyglądem często mylonych rodzajów.
Najpopularniejsze grzyby jadalne – jak je rozpoznać?
Borowik szlachetny: Jego kapelusz występuje w różnych odcieniach brązu. Po przekrojeniu jego miąższ pozostaje biały podobnie jak masywny trzon. Borowik wyróżnia kapelusz o średnicy 6-25 cm. Nie posiada blaszek.
Maślak zwyczajny: Ma kapelusz o średnicy 5-15 cm pokryty charakterystyczną, lepka skórką. Osadzony jest na trzonie w odcieniu żółtym. Posiada pierścień.
Podgrzybek brunatny: Od spodu nie posiada blaszek, lecz gąbczastą strukturę w kolorze żółtym. Jego kapelusz jest ciemnobrązowy o średnicy 3-15 cm. Po przekrojeniu zmienia kolor na ciemnoniebieski.
Koźlarz czerwony: Posiada gładki kapelusz o średnicy 6-15 cm o charakterystycznej, pomarańczowej barwie. Jego biały trzon pokrywają brązowawe łuski. Jego miąższ po przekrojeniu zmienia odcień na ciemnoszary lub liliowy.
Pieprznik jadalny: Powszechnie znany jako „kurka”. Jego kapelusz, w zależności od grzyba może mieć naprawdę różne rozmiary. Kurki są żółte o charakterystycznym, lejkowatym kształcie. Ich trzon jest przeważnie krótki i zakrzywiony. Kurki posiadają blaszki.
*Czubajka kania: *Biały grzyb z ciemnymi strzępkami na powierzchni kapelusza osiągającego zwykle średnicę 10-25 cm. Kanie osadzone są na długim, pustym w środku trzonie z ruchomym pierścieniem. Mają bardzo delikatne blaszki.
*Gąska zielona: *Wyróżnia się kapeluszem o szerokości 5-10 cm o żółtozielonej lub oliwkowej barwie. Posiada blaszki i biały miąższ (żółtawy tylko na brzegu). Osadzona jest na wygiętym, niezbyt długim trzonie.