RegionalneWrocławKoronawirus. Wrocław. Receptury kuchenne na trudne czasy

Koronawirus. Wrocław. Receptury kuchenne na trudne czasy

Przepis na omlet ze stokrotką lub na „pietruszkowe coś” trzeba będzie uznać za wrocławski patent na nowy smak. Receptury na te potrawy weszły już do „Przepiśnika 2020” - zestawu kulinarnego na czasy pandemii.

Koronawirus. Wrocław. Receptury kuchenne na trudne czasy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

07.04.2020 16:34

„Przepiśnik” to inicjatywa Miejskiej Biblioteki Publicznej we Wrocławiu. Bibliotekarze zachęcają do do współtworzenia zbioru receptur oraz porad na miarę dzisiejszych czasów – pełnych ograniczeń, ale i kreatywnych możliwości. Gotowanie uspokaja, niweluje lęki i odnawia więzi międzyludzkie, szczególnie gdy można potrawami - albo tylko przepisem na nie - podzielić się z innymi, na przykład z sąsiadami.

Koronawirus. Róbmy coś razem

We wrocławskiej książce kucharskiej znajdą się nadesłane przez mieszkańców przepisy na świąteczne, wiosenne dania lub desery oraz na interesujące kulinarne porady.
Apel o dzielenie się swoimi kulinarnymi tajemnicami proszeni są zarówno kuchenni amatorzy, mistrzowie gastronomii z wrocławskich barów i restauracji i blogerzy, dzięki którym sztuka kulinarna rozkwita w czasach #zostanwdomu.
Inspiracją do akcji, której celem jest zjednoczenie społeczności i stworzenie unikalnej książki kucharskiej Wrocławia, był stworzony siedem lat temu przez wrocławskich seniorów „Przepiśnik ziołowy”. Dziś, w 2020 roku, większość wrocławian ma nadwyżki wolnego czasu dla siebie i może go spożytkować na rzeczy, na które wcześniej go nie starczało.

Koronawirus. Skąd wziąć stokrotki bez wychodzenia z domu?

Autorzy przepisów muszą wykazać się inwencją. Najlepiej, by przepisy nie były skomplikowane, by można było je zastosować bez wychodzenia z domu na wielkie zakupy. Fantazyjne wiosenne dodatki? Owszem, ale takie, które można zerwać z własnej przydomowej rabatki lub z balkonowej skrzynki.
Aby dołączyć do grona autorów „Przepiśnika 2020”, trzeba opisać składniki swojej potrawy oraz jej wykonanie i wysłać przepis na mejl przepisnik2020@biblioteka.wroc.pl.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)