Oto produkty, które mogą zwiększać ryzyko raka. Trzeba bardzo uważać

Styl życia, a zwłaszcza dieta, odgrywa kluczową rolę dla naszego zdrowia. Na niektóre rzeczy należy uważać szczególnie, bo ich nadmierne spożywanie, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka.

Na co trzeba uważać? Przypalone mięso z grilla zawiera rakotwórcze związki chemiczne
Na co trzeba uważać? Przypalone mięso z grilla zawiera rakotwórcze związki chemiczne
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Hubert Hardy/REPORTER
Katarzyna Bogdańska

Dr Brandy-Joe Milliron z Drexel University podkreśla, że tylko 5-10 proc. nowotworów wynika z dziedzicznych mutacji, a reszta jest związana z czynnikami zewnętrznymi, w tym dietą. Jak przekazuje serwis pacjenci.pl, spożywanie niektórych produktów może znacząco zwiększać ryzyko zachorowania na raka.

Jakie produkty zwiększają ryzyko raka?

Regularne spożywanie alkoholu jest jednym z głównych czynników ryzyka. Może prowadzić do nowotworów głowy, szyi, przełyku, piersi oraz jelita grubego. Przetworzone mięso, takie jak kiełbasy i wędliny, zawiera konserwanty, które w przewodzie pokarmowym przekształcają się w szkodliwe związki, zwiększając ryzyko raka żołądka i jelita grubego.

Podczas smażenia w wysokiej temperaturze powstaje akrylamid, uznawany za rakotwórczy. Badania wskazują, że może on uszkadzać DNA i zwiększać ryzyko nowotworów układu pokarmowego. Puszki z bisfenolem A (BPA) mogą zaburzać gospodarkę hormonalną, co zwiększa ryzyko raka piersi i prostaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wypadł z drogi na zakręcie. Kierowca nie miał szans

Żywność typu fast-food, gotowe dania i produkty instant zawierają sztuczne barwniki i tłuszcze trans, które sprzyjają otyłości i cukrzycy, a także zwiększają ryzyko raka jelita grubego. Nadmiar cukru prowadzi do insulinooporności i stanów zapalnych, co może zwiększać ryzyko raka trzustki, jelita grubego i piersi.

Marynowane warzywa mogą zawierać nitrozaminy, które są rakotwórcze. W krajach azjatyckich, gdzie spożycie marynat jest wysokie, odnotowuje się więcej przypadków raka żołądka i przełyku. Słodkie napoje gazowane zawierają cukier i sztuczne słodziki, które mogą zwiększać ryzyko raka. Przypalone mięso z grilla zawiera rakotwórcze związki chemiczne, które mogą prowadzić do raka trzustki, jelita grubego i prostaty.

Źródło: pacjenci.pl

nowotwórzdrowiechoroba

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)