Karp smażony na wigilię Bożego Narodzenia. Przepis na rybę
Poznaj nasz przepis na karpia smażonego, którego nie może zabraknąć w menu na Boże Narodzenie 2019. Niech ryba zawita na stół wigilijny. Karp dla 2 do 4 osób.
24.12.2019 11:45
Karp to tradycyjny gość na wigilijnym stole. Wśród wielu form, w jakich pojawia się 24 grudnia na uroczystych wieczerzach w całej Polsce, do najbardziej popularnych należy karp smażony. Przedstawiamy przepis na doskonałego karpia na Boże Narodzenie. Karp wystarczy dla 2 do 4 osób, a przygotowanie zajmie Ci około godziny.
Karp smażony. Składniki
- 1,5 kg karpia
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masło
- 3 łyżki oleju do smażenia
- sól
- pieprz
Karp smażony. Przygotowanie
- Martwego karpia musisz najpierw sprawić: rozciąć delikatnie od strony głowy, przez brzuch, do ogona, i wyjąć wnętrzności.
- Potem odetnij mu głowę.
- Teraz umyj rybę i wytrzyj papierowym ręcznikiem.
- Pokrój na dzwonka (to znaczy w poprzek tułowia, tworząc okręgi z mięsa), a następnie posyp solą i pieprzem.
- Obtocz karpia w mące.
- Rozgrzej na patelni olej, dodaj masło.
- Na małym ogniu smaż dzwonka karpia z obu stron, aż osiągnie złoty kolor.
- Przełóż karpia na pergaminowy papier, by odsączył się nadmiar tłuszczu.
- Twój karp gotowy! Możesz go podawać z tartym chrzanem.
Masz news, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl