Karp smażony na wigilię Bożego Narodzenia. Przepis na rybę

Poznaj nasz przepis na karpia smażonego, którego nie może zabraknąć w menu na Boże Narodzenie 2019. Niech ryba zawita na stół wigilijny. Karp dla 2 do 4 osób.

Karp smażony na wigilię Bożego Narodzenia. Przepis na rybę
Źródło zdjęć: © iStock.com | -lvinst-

24.12.2019 11:45

Karp to tradycyjny gość na wigilijnym stole. Wśród wielu form, w jakich pojawia się 24 grudnia na uroczystych wieczerzach w całej Polsce, do najbardziej popularnych należy karp smażony. Przedstawiamy przepis na doskonałego karpia na Boże Narodzenie. Karp wystarczy dla 2 do 4 osób, a przygotowanie zajmie Ci około godziny.

Karp smażony. Składniki

  • 1,5 kg karpia
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masło
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz

Karp smażony. Przygotowanie

  • Martwego karpia musisz najpierw sprawić: rozciąć delikatnie od strony głowy, przez brzuch, do ogona, i wyjąć wnętrzności.
  • Potem odetnij mu głowę.
  • Teraz umyj rybę i wytrzyj papierowym ręcznikiem.
  • Pokrój na dzwonka (to znaczy w poprzek tułowia, tworząc okręgi z mięsa), a następnie posyp solą i pieprzem.
  • Obtocz karpia w mące.
  • Rozgrzej na patelni olej, dodaj masło.
  • Na małym ogniu smaż dzwonka karpia z obu stron, aż osiągnie złoty kolor.
  • Przełóż karpia na pergaminowy papier, by odsączył się nadmiar tłuszczu.
  • Twój karp gotowy! Możesz go podawać z tartym chrzanem.

Masz news, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także
Komentarze (6)