więcej

Biegli przygotują opinię w sprawie Mariusza Trynkiewicza.

IAR, TOK FM |  aktualizacja 2014-01-23 (11:53) 1 rok 3 dni 23 godziny i 27 minut temu
drukuj


Akta procesowe Mariusza Trynkiewicza
Akta procesowe Mariusza Trynkiewicza opinie video
Rzeszowski sąd powołał już biegłych, którzy do 31 stycznia przygotowują opinię o Mariuszu Trynkiewiczu. Na 10 lutego wstępnie sąd zaplanował rozprawę na której - na podstawie opinii biegłych - będzie decydował o umieszczeniu Trynkiewicza w specjalnym ośrodku w Gostyninie. Minister Sprawiedliwości Marek Biernacki przekonywał jednak w radiowej Jedynce, że nawet jeśli sąd nie zdąży wydać prawomocnego postanowienia, Trynkiewicz ustawą o izolacji zostanie objęty. - Nie ukrywam, że w trakcie procedowania zmieniliśmy zapisy, że obejmie ona osoby, które wyjdą już z zakładu karnego - tłumaczył.

Biernacki pytany, czy nie szkoda, ze ustawa została opublikowana z opóźnieniem, ripostował, że mogła być również wcześniej uchwalona. - Stało się tak, że przewodniczącym komisji został poseł z opozycji. I ten cały cykl uległ opóźnieniu. Później to już cały czas było gonienie by ustawa jak najszybciej weszła w życie. Dlatego trochę mnie zaskakuje, że osoby, które są przeciwnikami tej ustawy, teraz próbują wszystkich rozliczać z terminowości - mówił w Jedynce Biernacki.

Tymczasem sądowy plan B zakłada, by maksymalnie opóźnić wyjście Trynkiewicza na wolność. Wysłanie go na obserwację psychiatryczną, może być potraktowane jako przerwa w odbywaniu kary. Ale taką decyzję będzie mógł podjąć jedynie sąd penitencjarny. Niewykluczone, że zostanie do tego zaangażowany.

Ustawę o izolacji groźnych przestępców komentował w Poranku Radia TOK FM prokurator generalny, Andrzej Seremet. - Trzeba było coś zrobić. Dylemat dość oczywistej sprzeczności z konstytucją i ochrony życia ludzi był niezwykle trudny - mówił prokurator generalny. - Czy rzeczywiście ta ustawa powinna mieć taki zasięg? Niech rozstrzygnie to trybunał - zaznaczył.

Źródła: IAR, TOK FM


Bądź na bieżąco z wiadomości.wp.pl

oceń
tak 70 17.86%
nie 322 82.14%

Przeczytaj też

Adwokat Marcin Lewandowski: Mariusz Trynkiewicz stał się ucieleśnieniem społecznego lęku

aktualizacja 2014-02-03 (08:47) 11 miesięcy 24 dni 2 godziny i 33 minuty temu

Opinia biegłych ws. Mariusza Trynkiewicza trafiła do sądu

aktualizacja 2014-01-31 (15:29) 11 miesięcy 26 dni 19 godzin i 51 minut temu

Pełnomocnik Mariusza Trynkiewicza prosi o nieujawnianie nazwiska

dodane 2014-01-23 (17:58) 1 rok 3 dni 17 godzin i 22 minuty temu

Wniosek o uznanie Mariusza Trynkiewicza za osobę stwarzającą zagrożenie dla innych

aktualizacja 2014-01-22 (16:22) 1 rok 4 dni 18 godzin i 58 minut temu

"Rzeczpospolita": Tak będzie wyglądać "operacja Trynkiewicz"

dodane 2014-01-22 (05:05) 1 rok 5 dni 6 godzin i 15 minut temu

Waldemar Kuczyński: widmo sowieckiej psychuszki

dodane 2014-01-16 (13:14) 1 rok 10 dni 22 godziny i 6 minut temu

materiał wideo

Szef KGP: przygotowujemy się do nadzoru nad Mariuszem Trynkiewiczem

aktualizacja 2014-01-16 (13:03) 1 rok 10 dni 22 godziny i 17 minut temu

Groźni przestępcy wychodzą na wolność. Ważna narada u komendanta policji

aktualizacja 2014-01-16 (09:06) 1 rok 11 dni 2 godziny i 14 minut temu

W innych serwisach

Czekamy na Twoje zgłoszenie!

Byłeś świadkiem lub uczestnikiem ważnego zdarzenia? Poinformuj Internautów o tym, co dzieje się w Polsce, na świecie, w Twojej okolicy!

Wyślij nam zdjęcie, film lub artykuł! Najciekawsze opublikujemy!


Opinie (1055)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

14
0
~rolnik 2014-01-23 (10:23) 1 rok 4 dni i 57 minut temu

Ale ta nagonka jest żałosna. W ciągu paru dni chcą nadrobić 25 lat. Za robote sie weśta nieroby z Wiejskiej

odpowiedz

15
2
~daw 2014-01-23 (14:09) 1 rok 3 dni 21 godzin i 11 minut temu

W tym przypadku całkowicie zawiódł wymiar sprawiedliwości, czego się czepiamy człowieka który odsiedział tyle ile mu dano. To nasze prawo w swej nieomylności zamieniło mu kare na ćwierć wieku które odsiedział. Teraz jest problem, człowiek wychodzi na wolność i nie wiadomo co z nim zrobić, przecież on ma prawo powiedzieć ja swoje odpokutowałem.

odpowiedz

15
2
~GERO 2014-01-23 (12:48) 1 rok 3 dni 22 godziny i 32 minuty temu

WIELU Z WAS WOŁA O PRZYWRÓCENIE KARY ŚMERCI... POMYŚLCIE JAK UCZCIWIE BYŁABY ONA STOSOWANA W OBECNYM PAŃSTWIE POLSKIM, POD TAK KOMPETENTNYMI RZĄDAMI I UCZCIWYMI SĄDAMI. MNIE TO CO DZIEJE SIĘ OBECNIE SKUTECZNIE WYLECZYŁO Z AKCEPTACJI KARY ŚMIERCI, W POLSCE ZBYT WIELU NIEWINNYCH BY POWIESZONO. ŻEBY ZASĄDZAĆ KARĘ ŚMIERCI TRZEBA MIEĆ WYMIAR SPRAWIEDLIWOŚCI I POLITYKÓW, A NIE SPRZEDAJNE SZUMOWINY.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

13
0
~kibica 2014-01-23 (12:47) 1 rok 3 dni 22 godziny i 33 minuty temu

A gdzie są fachowcy, którzy kare śmierci zamienili na 25 lat. jakim to nieukiem trzeba być, co by nie przewidzieć konsekwencji Kto ich za to rozliczy? Kto to był?

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

42
29
~dje 2014-01-23 (12:20) 1 rok 3 dni 23 godziny i 1 minutę temu

nikt nie może byc karany za to samo dwa razy,nawe taki zwyrodnialec .pozwie was do Strasburga a zapłacą podatnicy

odpowiedz

pokaż 7 ukrytych odpowiedzi

13
0
~raczej nie halo 2014-01-23 (10:45) 1 rok 4 dni i 35 minut temu

naprawdę panuje taka amatorszczyzna, czy robią politykę na strachu ludzi?!

odpowiedz

13
1
~Art 2014-01-23 (14:06) 1 rok 3 dni 21 godzin i 14 minut temu

Ci którzy mieli wydaną karę śmierci powinni odsiadywać dożywocie a nie 25 lat więzienia. Tacy ludzie NIGDY się nie zmienią, taka jest ich natura i nic ani nikt tego nie zmieni.

odpowiedz

13
1
~Mia 2014-01-23 (13:05) 1 rok 3 dni 22 godziny i 15 minut temu

W Piotrkowie Tryb. 29 września 1989 roku, wyrokiem sądu, został czterokrotnie skazany na karę śmierci – za każde zabójstwo z osobna i TO BYŁ JEDYNY SPRAWIEDLIWY WYROK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

odpowiedz

12
0
~ela 2014-01-23 (11:03) 1 rok 4 dni i 17 minut temu

Jaka decyzja zapadła, skoro dopiero jest przygotowywana opinia biegłych!!! Czy Wy uważacie, że tylko kretyni czytają? odechciewa się Was czytać Po prostu same nieuki z Was.

odpowiedz

12
0
~armando.bond.90813 2014-01-23 (10:36) 1 rok 4 dni i 44 minuty temu

Dajcie nam człowieka w tym przypadku bestie, a paragraf się znajdzie, i prawo zmienili :)

odpowiedz

14
2
~xcv 2014-01-23 (10:35) 1 rok 4 dni i 45 minut temu

Pan Mariusz T. to jeden z prezencików od UB, cała zmiana kary śmierci na 25 lat była dobrze przygotowana....

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

13
1
~AS 2014-01-23 (10:14) 1 rok 4 dni 1 godzinę i 6 minut temu

Jeszcze zwierzakowi będzie państwo Polskie płaciło odszkodowanie milionowe. Wróć, nie Państwo, my poszkodowane społeczeństwo, podatnicy hodujący go latami.

odpowiedz

14
2
~student 2014-01-23 (10:14) 1 rok 4 dni 1 godzinę i 6 minut temu

Mediom znudził się temat Katarzyny W. więc zaczęli wałkować temat Trynkiewicza i to też do znudzenia. No cóż takie są nasze media i chyba szybko się nie zmienią.

odpowiedz

14
3
~pierre 2014-01-23 (14:11) 1 rok 3 dni 21 godzin i 9 minut temu

wielka mi demokracja , dokładnie jak za komuny , dajcie mi człowieka a ja zaraz paragraf znajdę , w tym przypadku nawet mogę nowy paragraf napisać ..... masakra

odpowiedz

15
4
~mario 2014-01-23 (12:52) 1 rok 3 dni 22 godziny i 28 minut temu

Cytat: "Zapominacie że odsiedział 25 lat. Tak ustalono. Odsiedział. Teraz montujecie mu zakład psychiatryczny gdzie lekarze pod presja maja wydąć opinie. Śmieszne. Każdy adwokat weźmie tę sprawę do Trybunału Europejskiego- jako Białoruś w Unii Europejskiej. A co z badaniami w wiezieniu? Jakoś cicho. Dlaczego domniema się,że będzie dalej mordował? Załóżcie mu obrożę , wiadomo gdzie jest i co robi. Ale do zakładu specjalnego? To po co odsiedział ? Nie trzyma się kupy. Toż w Rosji jest lepiej. Ciekawe co zrobią z Brevikiem po odsiadce. Jakoś nie słychać o zmianie prawa. Nie chciałbym być w skórze tych psychiatrów, którzy pod presja orzekają. To już było w PRL i w Sojuzie" No wlasnie dlatego takie lamusy nie maja siedziec, tylko nalezy ich eliminowac. Wscieklego psa, ktory zagryza i rani usypia sie bez problemu, to dlaczego taka lachmyta dostaje hotel na 25 lat z wyrkiem, jedzonkiem i tv?

odpowiedz

11
0
~paweł 2014-01-23 (12:50) 1 rok 3 dni 22 godziny i 30 minut temu

Myślę że nawet jak wyjdzie to wyrok który pierwotnie dostał zostanie wykonany przez kogoś z rodziny jednej z ofiar. I wszyscy odetchną z ulgą.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

13
2
~kulka 2014-01-23 (12:27) 1 rok 3 dni 22 godziny i 53 minuty temu

Jedna mała kuleczka, tyciunia, maleńka jak groszek, wypolerowana i błyszcząca, przygotowana ze starannością w ciszy i spokoju, bez rozgłosu - wystrzelona w jego tepy łeb !!! I po sprawie....

odpowiedz

12
1
~NONONO 2014-01-23 (12:22) 1 rok 3 dni 22 godziny i 58 minut temu

ryszardzie lwie serce. zastanow sie o czym ty piszesz. jakie swoje odsiedział???, jak był skazany na 4-krotna kare smierci. swoje by odsiedział jakby go wywiezli w worku z urwanym łbem przez szubiennice. moze ty go przyjmniesz pod dach????? skoro twierdzisz ze swoje odsiedział to napewno z przyjemnoscia zaopiekuje sie twoimi dziecmi i zona. kontroluj bajere człowieku

odpowiedz

14
3
~WIEMTO 2014-01-23 (12:11) 1 rok 3 dni 23 godziny i 9 minut temu

DLA TAKICH MORDERCÓW PRZYWRÓCIĆ TRZEBA KARĘ ŚMIERCI. NATYCHMIAST W TYM ROK!!!!!!!!!!!!!!!!! .PRZECIEŻ ON ZAMORDOWAŁ 4 DZIECI WIĘC NALEŻY MU SIĘ WYROK 4X 25 LAT CONAJMNIEJ ALBO DOZYWOCIE. CO TO Z ZBOJECTWO. KARAJĄ LUDZI ZA PRZJŚCIE PRZEZ ULICE NIE PO PASACH A TAKI BANDZIOR JEST PRZEZ SPOECZEŃSTWO UTRZYMYWANY I NIE PACI ŻADNEJ KARY . POLSKA TO KRAJ BEZPRAWIA I DYKTATURY WOBEC UCZCIWYCH NORMALNYCH OBYWATELI.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

13
2
~fifi 2014-01-23 (10:56) 1 rok 4 dni i 24 minuty temu

proponuje Trynkiewicza posadzic w lawach poselskich a nac niech spedza w hotelu sejmowym,resocjalizadja zajmie się pani Platek.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Szukaj w serwisie

Bądź z nami na bieżąco

Najważniejsze wiadomości

"Wciąż widzę przed oczami trupy". Wstrząsające wyznania ocalonych z Auschwitz
dodane 2015-01-27 (09:20) 2 godziny i 1 minutę temu

materiał wideo

Byli więźniowie i prezydent Komorowski złożyli kwiaty pod Ścianą Straceń
dodane 2015-01-27 (09:41) 1 godzinę i 39 minut temu

Znów określenie "polski obóz". Jest reakcja ambasady
dodane 2015-01-27 (09:55) 1 godzinę i 25 minut temu

Liderzy UE za zaostrzeniem sankcji wobec Rosji
dodane 2015-01-27 (10:24) 56 minut temu

Wybuch w centrum Warszawy. 5 osób rannych
dodane 2015-01-26 (13:03) 22 godziny i 17 minut temu

Stan wyjątkowy na wschodzie Ukrainy
dodane 2015-01-26 (14:15) 21 godzin i 5 minut temu

więcej wiadomości

Wyślij newsa #dziejesiewpolsce

Masz ciekawego newsa, zdjęcia film. Wyślij do nas.

wyślij

Najlepsze materiały publikujemy na stronie głównej serwisu.

Sonda

Czy pigułka "dzień po" powinna być dostępna bez recepty?

liczba oddanych głosów: 19242