więcej

"Rzeczpospolita" ustaliła: kluczowe w sprawach rodzinnych opinie psychologów są nieważne.

Rzeczpospolita |  aktualizacja 2013-05-15 (07:49) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 20 godzin i 56 minut temu
drukuj


"Rzeczpospolita" ustaliła: kluczowe w sprawach rodzinnych opinie psychologów są nieważne
opinie
Prokuratura Generalna uznała, że kluczowe w sprawach rodzinnych opinie psychologów są nieważne - ustaliła "Rzeczpospolita". Podaje, że w wyniku ministerialnego błędu tysiące osób zyskują argument, by podważać wyroki sądów rodzinnych.

Gazeta zwraca uwagę, że sąd, rozstrzygając, któremu z rodziców powierzyć opiekę nad dziećmi albo czy jest podstawa do odebrania lub ograniczenia praw rodzicielskich, zwykle zwraca się o opinię do miejscowego rodzinnego ośrodka diagnostyczno-konsultacyjnego (RODK). Czytamy, że wskazania pracujących tam psychologów są często decydujące przy wydawaniu wyroku.

Tak było na przykład w nagłośnionej przez "Rz" sprawie państwa Bajkowskich z Krakowa. Teraz - jak podaje gazeta - okazuje się, że taka praktyka jest nielegalna.

"Rz" przytacza fragment z datowanej na 17 kwietnia opinii Biura Spraw Konstytucyjnych Prokuratury Generalnej: „Brak jest podstaw prawnych do tego, by RODK (...) wydawały opinie z zakresu prawa rodzinnego i opiekuńczego związanych ze sposobem wykonywania władzy rodzicielskiej i utrzymywania kontaktów z dzieckiem w sprawach małoletnich, rozpatrywanych przez sądy".

"Jaki jest powód wydania tej opinii? Zła legislacja... Ministerstwa Sprawiedliwości" - pisze "Rz" i zaznacza, że rozporządzenie resortu z 2001 r., które dało RODK prawo do wydawania takich opinii, poszło za daleko. "Delegacja do jego napisania jest bowiem zawarta w ustawie o nieletnich. A ta dotyczy wyłącznie dzieci „zdemoralizowanych" lub kierowanych do poprawczaków" - podkreśla.
rp.pl

Bądź na bieżąco z wiadomości.wp.pl

oceń
tak 109 90.08%
nie 12 9.92%

Przeczytaj też

Sprawa odebrania dzieci rodzinie Bajkowskich wraca do I instancji

dodane 2013-04-11 (15:15) 1 rok 8 miesięcy 11 dni 13 godzin i 30 minut temu

RPD: wgląd w sytuację rodziny Bajkowskich był konieczny

dodane 2013-04-04 (13:20) 1 rok 8 miesięcy 18 dni 15 godzin i 25 minut temu

Dzieci państwa Bajkowskich pozostaną w domu dziecka

aktualizacja 2013-03-20 (14:14) 1 rok 9 miesięcy 2 dni 14 godzin i 31 minut temu

Łukasz Warzecha: sprawa Bajkowskich pokazuje stan państwa i wymiaru sprawiedliwości

dodane 2013-03-14 (08:45) 1 rok 9 miesięcy 8 dni 20 godzin i 1 minutę temu

Dzieci rodziny Bajkowskich zostają w domu dziecka

dodane 2013-03-12 (09:16) 1 rok 9 miesięcy 10 dni 19 godzin i 29 minut temu

Wrócą do domu? Ważą się losy dzieci rodziny Bajkowskich

dodane 2013-03-11 (09:27) 1 rok 9 miesięcy 11 dni 19 godzin i 18 minut temu

W innych serwisach

Czekamy na Twoje zgłoszenie!

Byłeś świadkiem lub uczestnikiem ważnego zdarzenia? Poinformuj Internautów o tym, co dzieje się w Polsce, na świecie, w Twojej okolicy!

Wyślij nam zdjęcie, film lub artykuł! Najciekawsze opublikujemy!


Opinie (168)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

119
3
~jacoob 2013-05-15 (08:26) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 20 godzin i 19 minut temu

Wydaje mi się, że Bajkowscy to rodzina normalna, porządna i nic nie usprawiedliwia zabrania im dzieci. Oznacza to, że można zabrać je każdemu. Jeśli jakiś urzędas zabierze mi pod byle pretekstem moje, to zrobię wszystko, aby zgnił w moim ogródku metr pod ziemią.

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

72
3
~matka 2013-05-15 (08:22) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 20 godzin i 23 minuty temu

RODK wydało opinie o mnie taką, że dzieci były do odebrania z urzędu (lublin), a ojciec psychopata bo wojskowy nie do ruszenia. Dziś syn przez niego poszedł na dno. tak wyglada sąd i RODK

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

63
2
~skandal 2013-05-15 (08:25) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 20 godzin i 20 minut temu

Poradnie PP zdemoralizowały miliony dzieci i młodziezy i dramatycznie obnizyły poziom nauczania w Polsce zmuszając nauczycieli do stawiania fikcyjnych ocen. Te same przymuły odbierały dzieci rodzinom na podstawie pomówień niezyczliwych sasiadów (a któz takich sasiadów nie ma? Nawet jesli to jeden na 200 normalnych)

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

54
2
~bbb 2013-05-15 (08:52) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 19 godzin i 53 minuty temu

Te osrodki to jedna wilka kpina tez tam byłam mój były mąż grał jak super aktor i to jemu chciano przyznac wąłdze rodzicielska Ja po 2 latach życia z oprawcą byłam zniszzona i nie stać było mnie na grę. Panie z ośrodka wrecz zachwycone były mojm byłym mężem, a mąż bił, bił i pił mnie jak i dzieci oczywiście z poprzedniego zwiazku maczłał głowę dziecka w toalecie, wylewał zupę na twarz takie tam drobnostki. Opinia była przychylna dla męża. Sędzina była za mężem tylko ławnicy nie zgodzili się na odebranie mi dziecka. Wyrok zapdał 5 lat temu. Kochający tatuś nie dostał prawa opieki do dziecka, sapkował się wyjechał, tak kocha swoje dziecko, że nawet grosza nie chce płacić, ściga go prokuratura, komornik, sąd - wydział do sparw obrotu z zagranicą. Jakaś parodia panie z ośrodka stały murem za byłym mężem oceniały go jako fantastyczny, kochający, uczuciowy. Jaka szkoda, że dizeń po wydaniu wyroku jego charakter uległ zmianie. Dzieci od 5 lat są ze mną wyjeżdzja na wakację na ferię zimowe to ja chodze do szkoły na każdą wywiadókę to ja odrabiam z nimi lekcję. Jestem zwykłą normalną matką dzielącą troski i radości dania codziennego. Jestem ciekawa ile ludzi skrzywdziły ośrodki i panie. które tam pracują. JEDNA WIELKA PORAŻKA!!!

odpowiedz

pokaż 5 ukrytych odpowiedzi

47
1
~hipiscypis 2013-05-15 (08:25) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 20 godzin i 20 minut temu

...a gdzie zdrowy rozsądek.... ??

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

45
0
~al 2013-05-15 (08:20) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 20 godzin i 25 minut temu

w Polsce prawo i sądy służą oszustom, krętaczom i przestepcom. Uczciwy na pewno nie znajedzie wsparcia.

odpowiedz

41
2
~Janusz 2013-05-15 (08:06) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 20 godzin i 39 minut temu

To teraz państwo Bajkowscy powinni puścić z torbami sądowych s*kinsynów!!! Dwa miliony odszkodowania i natychmiastowe zwrócenie dzieci rodzicom!!!!

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

39
0
~b_ar_t 2013-05-15 (08:01) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 20 godzin i 44 minuty temu

... i tak najbardziej znów będą cierpieć dzieci....

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

41
3
~"kurator" 2013-05-15 (08:21) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 20 godzin i 24 minuty temu

Opinie psychologów RODEK są nieobiektywne ,czesto stronnicze ,przyczyn mozna się domyslac/Wydawane bez rzetelnych badań ,czesto bez widzenia osób opiniowanych.Jednorazowa wizyta ,nawet 2 godzinna ,to farsa nie badanie, szczególnie gdy dziecko małe lub pytania tendencyjnie zadawane,starszemu.Wielokrotnie krzywdzą dzieci !

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

38
3
~x 2013-05-15 (08:22) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 20 godzin i 23 minuty temu

najlepiej niech decyduje jakaś baba losując zapałki

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

32
0
~krakus 2013-05-15 (08:06) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 20 godzin i 39 minut temu

Chroń nas Boże od polskiego wymiaru nie/sprawiedliwości.

odpowiedz

31
1
~no name 2013-05-15 (08:25) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 20 godzin i 20 minut temu

Sysrem procedury czyki kto ? nikt- maszyna biurokracj Psycholog psycholog jeden powie powie tak inny inaczej To jakaś paranoja znów publiczny spektakl żal mi tych ludzi bo wpadli w medialny miszung a prawdziwe tragedie leżą odłogiem i tam nie ma mądrych

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

27
0
~kiuhy 2013-05-15 (08:22) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 20 godzin i 23 minuty temu

kraina urzedasow

odpowiedz

24
2
~dd 2013-05-15 (09:01) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 19 godzin i 44 minuty temu

Miałam kontakt z RODK sa nie obiektywnie piszą na korzyść rodzica , który da łapówke żeby wygrać w Sadzie sprawę. Opinia jest brana pod uwagę przy wydawaniu wyroku, jest wręcz decydujaca , jesli chcesz wygrać sprawę nie liczy sie prawda czy dobro dziecka tylko 'money'. Psycholodzy tam pracujacy albo za mało zarabiaja albo sami pochodza z rodzin destrukcyjnych i nie wiedza co to jest normalna rodzina i normalne relacje.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

23
1
~ona28 2013-05-15 (09:00) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 19 godzin i 45 minut temu

Artykuł w dychę! niech w koncu ktoś zrobi z nimi porządek, moja rodzina sama ucierpiała przez opinie RODK, a sąd decyduje na podstawie ich opinii...Psycholog Wyrocznia, który decyduje o życiu tylu dzieci i rodziców!! Ale to państwo dało im takie prawo

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

20
0
~Matka 2013-05-15 (08:59) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 19 godzin i 46 minut temu

Tak mnie się wydaje ze każdy prokurator i sędzia powinien mieć badanie, co roku czy się nadają na takie stanowisk a nie tylko rodzice alba dzieci,

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

19
0
~ala 2013-05-15 (09:19) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 19 godzin i 26 minut temu

Niedawno po raz pierwszy miałam styczność z psychologiem. Nic poważnego - miał na podstawie testów ustalić stopień moich kłopotów z pamięcią, co mi mocno przeszkadza. W rodzinie były przypadki demencji starczej, więc wolę dmuchać na zimne. Psycholog obserwatorem był bystrym, ale z interpretacją szło mu gorzej. Opinię wydał taką, że mogłabym ją sobie zamieścić w internecie na dowód moich znakomitych możliwości intelektualnych, zwłaszcza w porównanie z dość słusznym wiekiem. Ale znajomi, którym pokazywałam ten papier, niezmiennie wybuchali śmiechem. No bo nigdy by nawet przez chwilę nie przypuszczali, że jestem osobą "roztrzepaną" czy "łatwo rezygnującą", tym bardziej że mój upór i wieloletnia wytrwałość nie raz im dawał się we znaki. A ja po staremu szukam codziennie okularów, klucze znajduję w zamrażarce, nie potrafię dotrzymać wielu terminów. I co mi po tak wspaniałej opinii? Wprawdzie się jeszcze nie spotkałam osobiście z ludźmi zadowolonymi z psychologów, ale zakładam, że czasem bywają pożyteczni, np. w radzeniu sobie ze stresem i niektórych ludzi (nie wszystkich). Ale robienie z nich ekspertów od wszystkiego to przesada.

odpowiedz

22
4
~77 2013-05-15 (09:20) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 19 godzin i 25 minut temu

Rodzina Bajkowskich niech żąda odszkodowania !!!

odpowiedz

19
2
~dziadek 2013-05-15 (10:15) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 18 godzin i 30 minut temu

To matka nosi dziecko w sobie,a potem je rodzi w bólach.Karmi piersią,wstaje w nocy,przewija,uczy stawiać pierwsze kroki oraz mówić,a potem pisać i czytać.To matka uczy dziecko kochać i być dobrym człowiekiem.Taka była przed laty moja matka,a ojciec zarabiał na utrzymanie rodziny i był głównym rozjemcą,oraz stróżem porządku i prawdziwą głową domu.Rzadko przytulał i nigdy nie mówił,że kocha,ale to się czuło i my go kochaliśmy ,oraz mieliśmy poczucie bezpieczeństwa.

odpowiedz

18
1
karson80 2013-05-15 (08:21) 1 rok 7 miesięcy 7 dni 20 godzin i 24 minuty temu

aha czyli dalszy ciąg tego cyrku o nazwie POLSKA!

odpowiedz

Szukaj w serwisie

Bądź z nami na bieżąco

Najważniejsze wiadomości

CBOS: Bronisław Komorowski i Angela Merkel politykami roku 2014
dodane 2014-12-22 (14:55) 13 godzin i 50 minut temu

Lokowanie produktów obok wywiadu z Ewą Kopacz. Kancelaria Premiera reaguje
dodane 2014-12-22 (13:29) 15 godzin i 16 minut temu

materiał wideo

Izabella C. uznana za niepoczytalną
dodane 2014-12-22 (14:14) 14 godzin i 31 minut temu

Służba więzienna alarmuje: Breivik buduje zza krat siatkę terrorystyczną
dodane 2014-12-22 (11:55) 16 godzin i 50 minut temu

Donald Tusk o pierwszym unijnym szczycie
dodane 2014-12-22 (10:51) 17 godzin i 54 minuty temu

Zabójca 19-letniej Dominiki usłyszał zarzuty. 45-latkowi grozi dożywocie
dodane 2014-12-22 (10:26) 18 godzin i 19 minut temu

więcej wiadomości

Wyślij newsa #dziejesiewpolsce

Masz ciekawego newsa, zdjęcia film. Wyślij do nas.

wyślij

Najlepsze materiały publikujemy na stronie głównej serwisu.

Sonda

Czy zamierzasz wesprzeć jakąś akcję charytatywną przed Świętami Bożego Narodzenia?

liczba oddanych głosów: 32514