Rusza Festiwal Pierogów na Małym Rynku w Krakowie
Podczas Festiwalu Pierogów producenci tych przysmaków walczą o dwie nagrody - statuetkę Kazimierza Wielkiego, przyznawaną przez publiczność oraz statuetkę św. Jacka z Pierogami, przyznawaną przez specjalne jury. Jednak nagroda nie jest dożywotnia - przechodzi w kolejne ręce każdego roku.
11.08.2014 12:53
Od środy najważniejszym daniem w Krakowie staną się… pierogi. Jest to pierwszy dzień XII Festiwalu Pierogów. O godz. 16:00 rozpocznie się program artystyczno-muzyczny i warsztaty kulinarne dla dzieci.
W czwartek i piątek oprócz zajadania się pierogami i bawienia się w rytm muzyki, odbędą się konkursy. W czwartek, 14 sierpnia, najlepsze pierogi będzie wybierać jury, składające się z dziennikarzy i kucharzy, a w piątek sami wcielimy się w rolę komisji - wtedy wyłoniony zostanie laureat publiczności.
W piątek o godz. 12:00 zostanie odprawiona uroczysta msza św. w Bazylice Mariackiej w intencji gastronomików i kupców krakowskich. Ponadto o 10:00 rozpocznie się dodatkowe wydarzenie towarzyszące Festiwalowi - "Cudowna moc bukietów". W ramach którego organizowany jest konkurs na tradycyjny Bukiet Zielny na Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny.
Festiwal będzie trwał w najlepsze wśród muzyki i apetycznych zapachów do niedzieli 17 sierpnia. Wtedy o godz. 12:00 zostaną ogłoszeni laureaci publiczności oraz jury, którym zostaną wręczone nagrody.
Organizatorami Festiwalu są Urząd Miasta Krakowa i Krakowska Kongregacja Kupiecka.