Instrukcja bezpiecznego otwierania ostryg
Francuski instytut nadzoru sanitarnego
(INVS), skompromitowany latem za zlekceważenie morderczej fali
upałów, postanowił zrehabilitować się zimą i wydał w przeddzień
Wigilii instrukcję... bezpiecznego otwierania ostryg.
23.12.2003 19:55
W oświadczeniu INVS zwrócono uwagę na "liczne poważne wypadki", do których dochodzi podczas prób delektowania się tym morskim przysmakiem. Ponoć aż dwa tysiące Francuzów i Francuzek kaleczy się co roku podczas otwierania ostryg i aż 20% tych wypadków wymaga hospitalizacji. Do skaleczeń ostrygami dochodzi najczęściej w grudniu i w styczniu.
Cóż więc robić, żeby ostrygi nie stanowiły zagrożenia? Należy przedsięwziąć proste środki ostrożności - radzi INVS: usiąść wygodnie, wziąć do ręki specjalny nóż, uważać na rękę. Należy też przyswoić sobie odpowiednią wiedzę na temat otwierania ostryg, albo po prostu poprosić sprzedawcę, żeby otworzył je za nas.
Francuskie władze, które zlekceważyły sierpniowe upały (15 tysięcy ofiar, głównie wśród ludzi starszych), teraz dmuchają na zimne, wydając wiele ostrzeżeń przed powodziami, chłodami, grypą itd.