Czym skorupka za młodu nasiąknie...
Nawyki żywieniowe, jakie kształtujemy w pierwszych miesiącach życia decydują o tym, jak będzie wyglądała nasza dieta w późniejszym życiu – podaje BBC za amerykańskim pismem "Pediatrics".
06.04.2004 12:31
Badacze z Filadelfii stwierdzili iż to, co niemowlęta jedzą w pierwszych miesiącach życia może wpływać na to, co ludzie dorośli lubią jeść, a czego nie. Odkrycie pokazuje, że dobre nawyki żywieniowe kształtowane odpowiednio wcześnie są nieodzowne dla każdego.
Podczas ekperymentu, niemowlęta podzielono na dwie grupy, a każda z nich karmiona była w inny sposób. Pierwszej serwowano standardowe pożywienie na bazie mleka o "mdłym, podobnym do płatków śniadaniowych" smaku. Druga otrzymywana była odpowiednio spreparowaną żywnością, która była przygotowana w taki sposób, by ułatwić niemowlętom trawienie, miała jednak gorzki smak.
Pod koniec eksperymentu, wszystkie niemowlęta mogły zdecydować, który pokarm wolą. Siedmiomiesięczne niemowlęta, które nigdy nie jadły drugiego, "gorzkawego" pokarmu, odrzucały go. Te, które były do niego przyzwyczajone, jadły go nawet więcej i nie miały z tym problemu.
Zatem dzieci, które przyzwyczajają się do pewnych smaków w pierwszych trzech miesiącach życia, nie mają problemów z nimi kiedy dorosną. Specjaliści od żywienia podkreślają, że u małych dzieci zmysł smaku jest wyostrzony, dlatego już wcześnie należy starać się podawać dzieciom jak najbardziej zróżnicowane pożywienie.