Trwa ładowanie...
d2c6f9j
wino
07-07-2001 09:40

Królewska uczta

44 tys. funtów brytyjskich, czyli około 250 tys. zł - tyle zapłaciło w jednej z londyńskich restauracji sześciu koneserów win za kolację, której towarzyszyły najlepsze roczniki bordeaux.

d2c6f9j
d2c6f9j

Wykwintny ale i niezwykle kosztowny wieczór miał miejsce w luksusowej francuskiej restauracji Petrus, której właścicielem jest uważany za mistrza sztuki kulinarnej Gordon Ramsay. Ramsay zdradził, że wina, które zresztą zyskały wielkie uznanie uczestników kolacji, pochodziły głównie z lat 40., a butelka każdego z nich kosztowała kilka-kilkanaście tysięcy funtów. Ukoronowaniem wieczoru było otwarcie butelki Chateau D'Yquem rocznik 1900. Wino to towarzyszyło deserowi.

Podawano również szampana, piwo oraz wodę mineralną. Nie wiadomo natomiast, co amatorzy wina na kolację zjedli.

Sześciu amatorów wina zostawiło czterocyfrowy napiwek, którego dokładnej wysokości szef londyńskiego "Petrusa" jednak nie ujawnił.(mis)

d2c6f9j
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2c6f9j
Więcej tematów