więcej

Rosja: bakterie E. coli w mrożonym szpiku wieprzowym i wołowinie z Polski.

Logo dostawcyZamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.  PAP |  aktualizacja 2013-08-11 (12:59) 1 rok 4 miesiące 7 dni 16 godzin i 39 minut temu
drukuj


Rosja: bakterie E. coli w mrożonym szpiku wieprzowym i wołowinie z Polski
opinie
Rosyjska Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego (Rossielchoznadzor) poinformowała o wykryciu bakterii E. coli w mrożonym szpiku wieprzowym i wołowinie z jednego zakładu w Polsce. Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski powiedział, że polskie służby weterynaryjne zbadają proces produkcji w obu zakładach pod kątem wykrycia przyczyny zanieczyszczeń.

Rossielchoznadzor przekazał, że "służba weterynaryjna Polski została ostrzeżona o niedopuszczalności takich naruszeń".

"Podczas badań laboratoryjnych szpiku wieprzowego mrożonego, dostarczonego z przedsiębiorstwa Zakłady Mięsne Carnis-Koło Bronisław Rowecki Sp.J., wykryto bakterie grupy E. coli oraz mezofilne aerobowe i fakultatywne anaerobowe mikroorganizmy, zaś w partii wołowiny mrożonej z przedsiębiorstwa Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. - bakterie grupy E. coli" - ogłosiła w sobotę na stronie internetowej Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego.

Rossielchoznadzor dodał, że "służba weterynaryjna Polski została ostrzeżona o niedopuszczalności takich naruszeń, a produkcję obu przedsiębiorstw objęto zaostrzoną kontrolą laboratoryjną".

Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego poinformowała także o objęciu "zaostrzoną kontrolą laboratoryjną" produkcji przedsiębiorstwa Torex Sp. z o.o. Rossielchoznadzor wymienił ją wśród firm z 18 innych krajów, w których produktach wykryto "zakazane lub szkodliwe substancje".

"Zbadamy sprawę"

Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski powiedział, że polskie służby weterynaryjne zbadają proces produkcji w obu zakładach pod kątem wykrycia przyczyny zanieczyszczeń.

- Tego typu sytuacje zdarzają się rzadko - kilka razy w roku, a my robimy kilka tysięcy wysyłek w roku. Mamy już(wypracowany - red.) sposób postępowania ze stroną rosyjską. Standardowo będziemy więc dokładnie sprawdzać w tych dwóch zakładach, co mogło być przyczyną wystąpienia zanieczyszczeń - powiedział Jażdżewski.

Jak podkreślił, wykrycie bakterii z grupy E. coli oznacza, że mogło dojść do zanieczyszczenia w wyniku niewystarczającej higieny produkcji, ale też niewłaściwego magazynowania czy transportu produktów z obu zakładów. Zaznaczył, że firmy poniosą kary finansowe, jeśli okaże się, że wina za zanieczyszczenia leży po ich stronie.

- Do czasu, kiedy sprawa nie zostanie wyjaśniona, zbadamy każdą partię, którą te dwa zakłady będą wysyłały - powiedział zastępca Głównego Lekarza Weterynarii. Zaznaczył, że do momentu wykrycia przyczyny zakłady poniosą finansowe konsekwencję pobierania dodatkowych badań ich produktów.

- Muszą na własny koszt wykonywać szereg dodatkowych badań swoich produktów przed eksportem. Generalnie mają obowiązek wykonywania badań mikrobiologicznych, ale teraz będą musieli zwielokrotnić ich częstotliwość - wyjaśnił Jażdżewski.

(pg)

Bądź na bieżąco z wiadomości.wp.pl

oceń
tak 33 38.82%
nie 52 61.18%

W innych serwisach


Opinie (192)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

39
1
~aaa 2013-08-11 (12:43) 1 rok 4 miesiące 7 dni 16 godzin i 55 minut temu

A u nas tyle służb, przepisy unijne i jakoś nic nigdy nie wykrywają? Po co mi takie państwo, urzędnicy żyją za moją kasę z podatków i nic nie robią.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

39
4
~wilczarz 2013-08-11 (13:36) 1 rok 4 miesiące 7 dni 16 godzin i 2 minuty temu

Ponoć za PRL był syf,tylko że,dzieci nie zatruwały się na koloniach,nie było salmonelli,pałeczek E-coli,włośnia i innych robali w mięsie czy wędlinach.Mięso było mięsem a kiełbasa kiełbasą!!!Smacznego.

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

32
2
~w 2013-08-11 (12:32) 1 rok 4 miesiące 7 dni 17 godzin i 6 minut temu

Polaków można truć padliną i solą wypadową bezkarnie , instytucje rządowe nawet utajniają firmy które to robią. W tym wypadku rosjanie dbają o swoich obywateli.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

24
0
~Borsuk 2013-08-11 (14:00) 1 rok 4 miesiące 7 dni 15 godzin i 38 minut temu

A służby weterynaryjne nie powinny prowadzić regularnych kontroli? ale nie takich że przyjeżdżają do zakładu biorą wałówkę podpisuje protokół że wszystko OK i do domu

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

25
5
~humorysta 2013-08-11 (12:42) 1 rok 4 miesiące 7 dni 16 godzin i 56 minut temu

Wczoraj w " Kauflandzie " kupiłem reklamowaną w telewizji szynkę surową wieprzową. Duża paka ponad 5 kg. Dzisiaj podczas smażenia wypłynęło z niej ponad 40 % wody. Co najmniej ponad 40 %. Mówię i piszę prawdę. Kto zajmuje się kucharzeniem to wie jak to wygląda. Moim pragnieniem jest przestać jeść mięso czyli ciało zwierzęce. Na razie brak mi silnej woli. Chyba na razie nie będzie to możliwe. Mam zasadniczą wątpliwość czy Pan Bóg dobrze skonstruował ten świat. Mieć wątpliwość to nie oznacza, żeby nie mieć wiary. W księży i w ich nauki wiary nie mam. Czym wyżej to z reguły gorzej.

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

17
2
~fish1 2013-08-11 (12:39) 1 rok 4 miesiące 7 dni 16 godzin i 59 minut temu

U ruskich nie takie cuda sie zdarzają w czasie badań i kontroli.

odpowiedz

25
11
~Robcio 2013-08-11 (12:41) 1 rok 4 miesiące 7 dni 16 godzin i 57 minut temu

Im więcej dymimy przy Smoleńsku tym mamy gorsze mięso :)))))))))) Po jakiego grzyba cokolwiek tam sprzedajemy ? Odwrócić sie od tej dziczy raz na zawsze, murem odgrodzić, zaminować , 100 tarcz antyrakietowych i zapomnieć że tam w ogóle są ....

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

13
1
~ed 2013-08-11 (14:09) 1 rok 4 miesiące 7 dni 15 godzin i 29 minut temu

Brawo Rosjanie - hańba naszym służbom do tego powołanym

odpowiedz

20
8
~ax 2013-08-11 (12:10) 1 rok 4 miesiące 7 dni 17 godzin i 28 minut temu

najpierw konina ,teraz bakterie - a propaganda polska twierdzi jakie to zdrowe te polskie jedzenie

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

11
0
~Katylina 2013-08-11 (13:48) 1 rok 4 miesiące 7 dni 15 godzin i 50 minut temu

Pytanie.Co można wykryć w rosyjskim gazie i ropie? Rosja wobec Tuska bawi się w tą samą grę w jaką bawiła się z PIS w latach 2005- 2007.Podczas wizyty w Moskwie 8 lutego 2008r Tusk wycofał się z zasady że spór z Rosją o produkty mięsne eksportowane przez Polskę powinien był elementem unijnych negocjacji.Polski sąd wydał wyrok orzekający iż faktury które były podstawą wprowadzenia embarga przez Rosję na nasze mięso były fałszowane na terenie Rosji!

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

14
3
~leming 2013-08-11 (12:45) 1 rok 4 miesiące 7 dni 16 godzin i 53 minuty temu

ruskie nam tom bakterię podżócili niewontpliwie

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

10
0
~seko 2013-08-11 (14:59) 1 rok 4 miesiące 7 dni 14 godzin i 39 minut temu

przeciez ta trucizne nakazuje unia europejska karmic trzode chlewna i cala zwierzeca populacje...paszami zatrutymi m.innami zatruta soja z chin. A teraz udaja, ze beda badac. TO JEST CHORE:

odpowiedz

11
1
~ihooi 2013-08-11 (13:13) 1 rok 4 miesiące 7 dni 16 godzin i 25 minut temu

Zawrócić do Polski, Polacy to zjedzą. Mają praktykę w jedzeniu świnstwa.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

10
0
~kosa 2013-08-11 (12:51) 1 rok 4 miesiące 7 dni 16 godzin i 47 minut temu

Ale jaja to firmy członków Platformy Obywatelskiej ha ha ha .

odpowiedz

16
6
~rtv 2013-08-11 (12:39) 1 rok 4 miesiące 7 dni 16 godzin i 59 minut temu

To może w Rosji niech zmienią kolejność czynności przy badaniu - najpierw zbadają, potem zjedzą i wysrają - ze zdumieniem zauważą, że bakterii E.Coli nie ma, ale jak zrobią odwrotnie, zawsze będzie!!!

odpowiedz

10
0
~lulek 2013-08-11 (12:32) 1 rok 4 miesiące 7 dni 17 godzin i 6 minut temu

czy to aby nie bylo miesko z .... glebi uni. w polszy tylko odswiezone i ... przepakowane. to moglo sie zdarzyc.

odpowiedz

10
0
~as 2013-08-11 (12:10) 1 rok 4 miesiące 7 dni 17 godzin i 28 minut temu

Przestali używać soli wypadowej to się zaczeły problemy z bakteriami ! I po co psuć co sprawdzone i działa !?

odpowiedz

13
4
~r 2013-08-11 (15:57) 1 rok 4 miesiące 7 dni 13 godzin i 41 minut temu

Jak była taka akcja Rosjan za Kaczyńskiego to wina niby Kaczyńskiego, a jak jest za Tuska to wina chochlików. Prawda lemingi?

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

9
0
~kacap 2013-08-11 (15:14) 1 rok 4 miesiące 7 dni 14 godzin i 24 minuty temu

wykryli?, a trotylu na wraku? nie wykryli!przez 3lata.

odpowiedz

9
0
~pleple 2013-08-11 (14:06) 1 rok 4 miesiące 7 dni 15 godzin i 32 minuty temu

Przez kilkadziesiąt lat byłem tzw. miesożercą. Po jajach z Violą , solą drogową na widok tej padliny mam odruch wymiotny. Ja rozumię, nie kochamy żyda, araba, ruska i samych siebie -łącznie ze swoją starą. Ale powinniśmy się cieszyć, że dzięki nim i ich służbom poprawi się żarcie w naszych sklepach. Za tego ciagle obrzydzanego PRLu do końca dnia było wyprzedane całe mięso. Następnego dnia pojawiała się świeża dostawa. Nie było żadnego malowanka, moczenia, oświetlania różnymi lampami. I co najważniejsze! BYŁY POLSKIE NORMY , nORMY BRANŻOWE ITP. kIEŁBASA SLĄSKA mogła być produkowana wszędzie ponieważ PN stanowiła o tym ile procent - czy ile wagowo na kilogram powinno być mięsa danego gatunku ile wody , przypraw itp oraz cena była urzędowa. Nikt nie znał jakieś E -- ileś tam mógł być określony środek konserwujący. Żadnych amerykańskich gówien, flak naturalny. Jak mama kupiła mleko to na nastepny dzień zostawiało się na zsiadłe. Dziś mleko może stać tydzień otwarte i będzie dobre. Masełko trzymało się w garnku kamiennym w osolonej wodzie- wytrzymywało 2-3 dni. Wszystko co naturalne nie wytrzymuje tygodni. Teraz jest odpowiednia technika - czyli mrożenie - wtedy lodówka była rarytasem.Ale i tak żadna nawet ta nowoczesna gospodyni po rozmrożeniu nie włoży do lodówki na ponowne zamrożenie. Dziś spożywam śladowe ilości mięska i wędlin ale od kuzyna ze wsi. Zadne markiety - szanuję swoje pieniadze oraz zdrowie. PODZIĘKUJMY WIĘC ROSJANOM, ZE POKAZUJĄ POLSKI BRÓD. Bo jak poszło za granicę to znaczy , że i my ten syf wpierdziulamy SMACZNEGO !

odpowiedz

Szukaj w serwisie

Bądź z nami na bieżąco

Najważniejsze wiadomości

Gen. Roman Polko: terroryści atakują tam, gdzie jest im łatwiej uderzyć
dodane 2014-12-18 (10:24) 19 godzin i 14 minut temu

materiał wideo

Włoska prasa o przełomie amerykańsko-kubańskim: osobisty sukces papieża
dodane 2014-12-18 (10:05) 19 godzin i 33 minuty temu

Dziś odbędzie się pogrzeb ofiar tragedii w Rakowiskach
dodane 2014-12-18 (09:55) 19 godzin i 43 minuty temu

Bronisław Komorowski podpisał ustawę o ratyfikacji umowy UE-Ukraina
dodane 2014-12-17 (12:00) 1 dzień 17 godzin i 38 minut temu

Polski konwój jedzie na Ukrainę
dodane 2014-12-17 (12:30) 1 dzień 17 godzin i 8 minut temu

więcej wiadomości

Wyślij newsa #dziejesiewpolsce

Masz ciekawego newsa, zdjęcia film. Wyślij do nas.

wyślij

Najlepsze materiały publikujemy na stronie głównej serwisu.

Sonda

Czy zamierzasz wesprzeć jakąś akcję charytatywną przed Świętami Bożego Narodzenia?

liczba oddanych głosów: 28509