Trwa ładowanie...

Ekożywność pozostanie rarytasem

• Ubywa wytwórców zdrowego jedzenia
• Kurczy się też powierzchnia upraw potrzebnych do jego produkcji - pisze "Dziennik Gazeta Prawna"

Ekożywność pozostanie rarytasemŹródło: WP.PL, fot: Damian Wis
d2wxd0i
d2wxd0i

Na koniec 2015 roku w produkcji żywności ekologicznej specjalizowało się 23 tys. podmiotów. To o 2,4 tys. mniej niż przed rokiem. Powierzchnia upraw ekologicznych w ciągu ostatniego roku zmniejszyła się aż o 77 tys. ha, do łącznie 580,7 tys. ha - wynika z najnowszych danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

- To konsekwencja zmian w unijnych dopłatach do rolnictwa ekologicznego - mówi Mieczysław Babalski, prezes Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN. Jego zdaniem nie wystarczy już, aby gospodarstwo prowadziło uprawę ekologiczną. - Musi być nastawione na ekoprodukcję, co wymaga większego zaangażowania oraz pieniędzy - dodaje.

W Polsce z każdym rokiem rośnie popyt na zdrową żywność. Szacuje się, że w 2015 roku wydatki rodaków na ten cel sięgnęły już 800 mln zł. Według prognoz ekspertów, w ciągu dwóch lat mają zwiększyć się o 1 mld zł.

Zobacz także: Cała prawda o mięsie. Jak najlepiej je jeść?

d2wxd0i
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2wxd0i
Więcej tematów