Trwa ładowanie...

Choroba białych włókien w mięsie. Czy filety z kurczaka są groźne dla zdrowia?

Jednym z najczęściej kupowanych produktów spożywczych w polskich supermarketach jest mięso z kurczaka. Powodem jest stosunkowo niska cena, za którą idzie niestety także gorsza jakość. Choroba białych włókien występuje w niemal wszystkich filetach z kurczaka. "Obecność choroby stwierdzono aż w 99,1% zbadanych opakowań" - informuje Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Czy choroba białych włókien jest groźna dla zdrowia ludzi?

Choroba białych włókien w mięsie z kurczaka. Choroba białych włókien w mięsie z kurczaka. Źródło: pexels
d3yurxt
d3yurxt

W hodowlach przemysłowych stosowane są rasy kurczaków szybko rosnących, które przybierają na wadze w bardzo krótkim czasie. Powoduje to liczne problemy zdrowotne ptaków. Choroba białych włókien to jedna z chorób, na które cierpią te zwierzęta. Wpływa ona na pogorszenie jakości mięsa, które trafia do sklepów.

Jedną z przyczyn występowania choroby białych włókien wskazaną przez badania naukowe jest stosowanie w hodowli ras szybko rosnących: kurczaki tyją w ekspresowym tempie (żyją zaledwie 42 dni) i muszą zmagać się z rozwojem ogromnego, nieproporcjonalnego w stosunku do reszty ciała mięśnia piersiowego. Już po kilku tygodniach życia są tak duże i słabe, że nie mogą swobodnie się poruszać, odczuwają chroniczny ból, pękają im kości, serce nie nadąża z pompowaniem krwi. Część z nich nie dożywa uboju – umierają z powodu ataków serca czy rozmaitych chorób - czytamy na stronie Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

Choroba białych włókien w mięsie z kurczaka – jak sprawdzić?

Chorobę białych włókien można dostrzec na mięsie z kurczaka pakowanym w marketach. Objawia się białymi paskami, które przebiegają w poprzek piersi. Jest to związane z tym, że tkanki mięśniowe zastępowane są tkankami tłuszczowymi. W zależności od stopnia postępowania choroby, białe włókna mogą być mniej lub bardziej widoczne. Aby zobrazować skalę problemu, Stowarzyszenie Otwarte Klatki stworzyło raport, z którego wynika, że w mięsie z kurczaka sprzedawanym pod markami własnymi w popularnych sieciach handlowych w Polsce, choroba ta występuje w niemal 100 procentach wszystkich przebadanych próbek. Wadę zaobserwowano w 99,1% badanych opakowań filetów z piersi kurczaka.

Badanie przeprowadzone zostało pomiędzy styczniem a lipcem 2022 r. Kontrole objęły 40 sklepów w 13 miastach w całej Polsce. Pracownicy i wolontariusze Stowarzyszenia Otwarte Klatki wykonali 997 zdjęć opakowań filetów z kurczaka marki własnej każdego ze sklepów. Wśród 751 zdjęć, które dopuszczono do badania, jedynie w 7 przypadkach (ze wszystkich sieci łącznie) nie zaobserwowano obecności wady białych włókien w widocznym fragmencie piersi. Aż 34,6 proc. zbadanych filetów wykazała się najwyższym możliwym stadium choroby.

d3yurxt

Czy choroba białych włókien jest groźna dla zdrowia ludzi?

Występowanie choroby jest związane z niższą ceną i jakością mięsa z kurczaka sprzedawanego w sieciach handlowych. Filety z kurczaka tracą pod względem smakowym oraz wartości odżywczych. Badania wykazały wzrost zawartości tłuszczu o 224%, spadek zawartości białka o 9% i wzrost kolagenu o 10% w porównaniu z mięsem kurczaka niedotkniętego opisywaną chorobą. Mięso to ma również gorszą konsystencję, jest bardziej miękkie i ma zmniejszoną zdolność do wchłaniania marynat podczas gotowania.

Grozi nam chleb za 10 zł? "Sytuacja może być nieciekawa"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3yurxt
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3yurxt
Więcej tematów