Składnik popularnej przyprawy lekiem na raka?
Występująca w przyprawie curry kurkumina zabija komórki raka przełyku w ciągu doby - informuje "British Journal of Cancer".
28.10.2009 | aktual.: 28.10.2009 13:58
Dr Sharon McKenna z irlandzkiego Cork Cancer Research Centre wykonała testy laboratoryjne, które wykazały, że kurkumina zaczyna "rozprawiać się" z komórkami nowotworowymi już w ciągu 24 godzin.
- Badania te stwarzają możliwość wykorzystania związków naturalnych występujących w kurkumie w opracowaniu nowych metod leczenia raka przełyku - uważa dr Lesley Walter z Cancer Research UK.
- Od lat 70. zachorowalność na raka przełyku zwiększyła się o ponad połowę. Najprawdopodobniej ma to związek z rosnącą liczbą osób otyłych, większym spożyciem alkoholu i chorobą refleksową przełyku. Dlatego równie ważne jest znalezienie skutecznych sposobów zapobiegania - dodaje dr Walter.
Kurkumina od dawna znana jest ze swych właściwości leczniczych. Obecnie trwają badania nad jej przydatnością m.in. w leczeniu demencji i zapalenia stawów.