Pisemnie i praktycznie - ruszają egzaminy zawodowe
Ponad 160 tys. uczniów przystąpi we wtorek do pisemnej części egzaminu zawodowego. Praktyczne egzaminy odbywać się będą w środę i czwartek. Egzamin będzie sprawdzał wiedzę i umiejętności z zakresu blisko 70 zawodów. W tym roku zdawać go będzie ok. 55 tys.
absolwentów zawodówek i ok. 106 tys. absolwentów techników.
19.06.2006 | aktual.: 20.06.2006 08:02
Jak poinformowała PAP wicedyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej (CKE), Maria Magdziarz, aby zaliczyć pisemny etap egzaminu, trzeba uzyskać na nim minimum połowę punktów.
Na egzaminie pisemnym sprawdzana jest wiedza potrzebna do wykonywania konkretnego zawodu. Np. wykształcony w technikum kelner będzie musiał wyjaśnić, dla jakiego typu przyjęć stosuje się serwis a la carte lub podać średnicę talerza do pieczywa. Takie przykładowe zadania publikuje na swoich stronach CKE. Nieco inne są zadania na egzaminie dla absolwentów szkół zawodowych.
Egzamin praktyczny w szkołach zawodowych także różni się od tego w technikach. Absolwent zasadniczej szkoły zawodowej musi na egzaminie przygotować konkretny produkt. Np. kucharz małej gastronomii musi ugotować konkretne danie. Jego praca obserwowana jest przez egzaminatorów, którzy na bieżąco oceniają każdą czynność. Odejmują punkty za takie błędy, jak np. to, że zdający nie umyje warzyw przed ich ugotowaniem itp. - powiedziała PAP Magdziarz.
Natomiast od absolwenta technikum gastronomicznego wymagana jest raczej umiejętność zaplanowania przyjęcia, oszacowania kosztów, oceny, jakie będą do tego potrzebne narzędzia i jacy ludzie. Często zadania są rozwiązywane na piśmie, a następnie sprawdzane przez egzaminatorów - dodała.
Absolwent który zda egzamin zawodowy, otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe.