Koktajl z ciekłym azotem przepalił nastolatce żołądek
Brytyjska nastolatka przebywa w stanie ciężkim w szpitalu w Lancaster po wypiciu w barze koktajlu z domieszką płynnego azotu. Koktajl przyrządzono zgodnie z rutynowo stosowanym przepisem.
08.10.2012 | aktual.: 08.10.2012 14:57
Brytyjska policja i służba zdrowia wydały ostrzeżenia przed potencjalnie groźnymi skutkami stosowania ciekłego azotu w gastronomii. Jest to modny trend, który stosuje między innymi światowej sławy brytyjski kucharz-eksperymentator, Heston Blumenthal. Ciekły azot o temperaturze poniżej 200 stopni Celsjusza, w normalnej temperaturze otoczenia błyskawicznie odparowuje, tworząc efektowną szarą mgiełkę.
Bary i restauracje stosują niewielką domieszkę ciekłego azotu dla efektu w niektórych koktajlach i 18-letnia Brytyjka zamówiła jeden z nich. Zaraz potem poskarżyła się na pieczenie w żołądku i brak oddechu, zabrało ją pogotowie i usunięto jej przepalony na wylot żołądek.
Bar, który sporządził koktajl wycofał go ze sprzedaży. Policja twierdzi, że był to pierwszy taki przypadek zanotowany w Anglii.