PolskaJad kiełbasiany na Warmii i Mazurach

Jad kiełbasiany na Warmii i Mazurach

Sześć osób trafiło do szpitali w Ostródzie i w Olsztynie z podejrzeniem zatrucia jadem kiełbasianym. U trzech potwierdzono już zatrucie toksyną.

02.08.2002 | aktual.: 02.08.2002 11:26

Wśród pacjentów jest jedno dziecko, które w stanie ciężkim przewieziono na oddział intensywnej terapii szpitala w Olsztynie. Pozostali są w szpitalu w Ostródzie. Ich stan ogólny jest dobry.

Wśród objawów, na jakie uskarżali się pacjenci, były trudności w widzeniu, suchość w gardle, nudności i wymioty.

Według sanepidu, źródłem zakażenia może być jeden produkt. Jeszcze dzisiaj wiadomo będzie, który zakład mógł wyprodukować skażoną żywność.

Do zatrucia jadem kiełbasianym dochodzi po zjedzeniu skażonych konserw mięsnych, rybnych lub jarzynowych. Choroba pojawia się w kilka godzin po zjedzeniu zakażonego pokarmu. W skrajnych przypadkach zatrucie może być śmiertelne.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)