Świat1700 chorych po spożyciu kurczaków z salmonellą

1700 chorych po spożyciu kurczaków z salmonellą

Liczba osób, które zachorowały w Hiszpanii po zjedzeniu zakażonych salmonellą pieczonych kurczaków wzrosła do 1700 - poinformowały władze sanitarne kraju. 90-letni mężczyzna zmarł wskutek zatrucia.

05.08.2005 | aktual.: 05.08.2005 19:05

Bakterie salmonelli znajdowały się w gotowym produkcie, sprzedawanym w całej Hiszpanii. Jego producentem jest jedna z największych w kraju firm przetwórstwa mięsnego Sada SA z okolic Toledo, w środkowej Hiszpanii. Zakłady te produkują codziennie kilka milionów opakowań wyrobów mięsnych i garmażeryjnych.

Mimo komunikatu, w którym Sada SA zapewnia o wycofaniu ze sprzedaży całej zakażonej partii kurczaków, liczba zachorowań stale rośnie.

Ustalono, że źródłem zakażenia był dozownik galarety, którą oblewano pieczone kurczaki przed foliowaniem.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)