RegionalneWrocławWrocław. Uczty na Dworcu Świebodzkim. Wszystkie smaki w jednym miejscu

Wrocław. Uczty na Dworcu Świebodzkim. Wszystkie smaki w jednym miejscu

Koniec dylematów, gdzie umówić się mają na wspólne spotkanie fani pizzy, kuchni azjatyckiej i rzemieślniczych lodów, czy weganie z mięsożercami. Teraz miejscem, które będzie godzić wszystkie kulinarne gusta, będzie Hala Świebodzki, czyli food court z wrocławskimi konceptami kulinarnymi i barem.

Wrocław. Uczty na Dworcu Świebodzkim. Wszystkie smaki w jednym miejscu
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | Wrocław. Uczty na Dworcu Świebodzkim. Wszystkie smaki w jednym miejscu

14.07.2020 19:04

Od piątku w stylowym wnętrzu dawnej kolejowej stacji z przedwojennym rodowodem działać będzie wyjątkowy lokal gastronomiczny. W przestrzeni hali dworcowej w symbiozie funkcjonować będą przedstawicielstwa sprawdzonych wrocławskich przedsięwzięć gastronomicznych - serwujący tajskie specjały HulThai, łącząca kuchnię wegetariańską z bliskowschodnimi inspiracjami Falla, specjalizująca się w kuchni japońskiej Panda Ramen, Projekt Pizza, Meatologia z autorskimi kanapkami i stekami, czy Candy Pancakes, oferujący amerykańskie naleśniki.

Wrocław. Uczty na Dworcu Świebodzkim. Wszystkie smaki w jednym miejscu

Takie koncepcje, by pod jednym dachem umieścić wiele gastronomicznych objawień, sprawdzają się w stolicy, na przykład w hali Koszyki, urządzonej w dawnej przestrzeni handlowej.

Wnętrze Hali Świebodzkiej będzie zachęcało do wizyt dłuższych niż tylko wyprawa na szybki posiłek. Architektoniczny potencjał dworcowej hali jest wyjątkowy - wysokie sufity, łuki i artystyczne freski, ciemnozielone ściany, połączone z różowymi elementami i drewnianymi akcentami tworzą ciekawy wystrój.

W weekend otwarcia atrakcji będzie jeszcze więcej - w sobotę i niedzielę, tuż po starcie hali, zejdą się dorośli uczestnicy Festiwalu Piwa, Wina i Cydru Wrocław. Wystawcy - piwowarzy, producenci wina i cydru - chcą podzielić się swoimi poszukiwaniami i efektami swoich eksperymentów i poszukiwań w dziedzinie produkcji procentowych napojów, czasem też bez procentów - bezalkoholowe piwa mają coraz więcej sympatyków.

Będzie też coś dla sympatyków innych smaków - festiwalowi alkoholi towarzyszą dwie dodatkowe imprezy targowe: Festiwal Pierogów Świata oraz Festiwal Lodów Rzemieślniczych. W sobotę wystawcy czekać będą na gości od 12 do 20, w niedzielę od 12 do 18.

Gastronomiczna inicjatywa to nowe, ciekawe oblicze interesującego, przedwojennego budynku dworca. Do niedawna kojarzył się tylko z niedzielnym targowiskiem, rozkładającym swoje większe i mniejsze stragany wokół kolejowej infrastruktury i na torach. Kilka lat temu w części dworca powstało Kolejkowo, hala makiet ciekawych miejsc miasta, atrakcji turystycznych Dolnego Śląska i kolejowych trakcji regionu. Teraz miasto zyskuje nowe miejsce spotkań gastronomicznych z ofertą dosłownie dla każdego.

Zobacz także
Komentarze (0)