Wiosenne grzyby. W lasach można już spotkać pierwsze okazy

Czy wiosną w lasach można zbierać grzyby? Chociaż szczyt sezonu na najpopularniejsze gatunki przypada na przełomie końca lata i początku jesieni, wiele okazów pojawia się wśród ściółki już w kwietniu. Grzybiarze wskazują jednak, że jadalnych gatunków jest niewiele.

Jakie grzyby rosną w lasach na wiosnę? W kwietniu i maju można spotkać jadalne okazy
Jakie grzyby rosną w lasach na wiosnę? W kwietniu i maju można spotkać jadalne okazy
Źródło zdjęć: © Pixabay

21.04.2023 14:24

Grzybobranie dla Polaków jest niemal sportem narodowym. W szczycie sezonu w lasach można spotkać wielu poszukiwaczy, dużą popularnością świeże grzyby cieszą się również na targach i w sklepach. Osoby, które nie mogą doczekać się jesieni, mogą "udać się na leśne łowy" już w kwietniu.

Grzyby wiosenne. Jadalne gatunki, które znajdziesz w lasach

Choć wiosną w lasach można spotkać całkiem sporo gatunków grzybów, nie wszystkie z nich nadają się do spożycia. Jednym z najbardziej charakterystycznych, wiosennych okazów jest smardz zwyczajny, nazywany również smardzem jadalnym. Choć - jak sama nazwa wskazuje - gatunek ten nadaje się do spożycia, w Polsce podlega ochronie częściowej. Z tego względu ich zbiór w lasach jest zabroniony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolejnym z gatunków jadalnych, który można spotkać w lasach, ale również parkach czy ogrodach, jest Czernidłak pospolity. Grzyb ten nadaje się do spożycia, jednak może być niebezpieczny w połączeniu z alkoholem. Udając się na grzybobranie, warto także zwrócić uwagę na Gęśnicę wiosenną. To okaz, który przez wiele osób jest doceniany za swoje walory smakowe. Popularnym grzybem, który rośnie w lasach od kwietnia do września, jest Boczniak topolowy.

W drugiej połowie wiosny wśród ściółki można znaleźć m.in. Pieczarkę łąkową, Łuskwiaka zmiennego czy pierwsze okazy Borowików ceglastoporych.

Wiosenne gatunki grzybów. Uwaga na trujące okazy

Udając się na grzybobranie, warto pamiętać, że w lasach pojawiają się zarówno gatunki jadalne, jak i niejadalne i trujące. Z tego względu zbiorom powinny podlegać wyłącznie te okazy, co do których jadalności nie zachodzą wątpliwości. Spożycie grzybów, zawierających trujące substancje może mieć poważne konsekwencje, a nawet doprowadzić do śmierci.Gatunków niejadalnych nie wolno jednak niszczyć - te pełnią bowiem ważną rolę w ekosystemie. Mogą stanowić również pokarm dla niektórych gatunków.

Bądź na bieżąco z wydarzeniami w Polsce i na wojnie w Ukrainie klikając TUTAJ.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (5)