Wiosenne grzyby. W lasach można już spotkać pierwsze okazy
Czy wiosną w lasach można zbierać grzyby? Chociaż szczyt sezonu na najpopularniejsze gatunki przypada na przełomie końca lata i początku jesieni, wiele okazów pojawia się wśród ściółki już w kwietniu. Grzybiarze wskazują jednak, że jadalnych gatunków jest niewiele.
Grzybobranie dla Polaków jest niemal sportem narodowym. W szczycie sezonu w lasach można spotkać wielu poszukiwaczy, dużą popularnością świeże grzyby cieszą się również na targach i w sklepach. Osoby, które nie mogą doczekać się jesieni, mogą "udać się na leśne łowy" już w kwietniu.
Grzyby wiosenne. Jadalne gatunki, które znajdziesz w lasach
Choć wiosną w lasach można spotkać całkiem sporo gatunków grzybów, nie wszystkie z nich nadają się do spożycia. Jednym z najbardziej charakterystycznych, wiosennych okazów jest smardz zwyczajny, nazywany również smardzem jadalnym. Choć - jak sama nazwa wskazuje - gatunek ten nadaje się do spożycia, w Polsce podlega ochronie częściowej. Z tego względu ich zbiór w lasach jest zabroniony.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków
Kolejnym z gatunków jadalnych, który można spotkać w lasach, ale również parkach czy ogrodach, jest Czernidłak pospolity. Grzyb ten nadaje się do spożycia, jednak może być niebezpieczny w połączeniu z alkoholem. Udając się na grzybobranie, warto także zwrócić uwagę na Gęśnicę wiosenną. To okaz, który przez wiele osób jest doceniany za swoje walory smakowe. Popularnym grzybem, który rośnie w lasach od kwietnia do września, jest Boczniak topolowy.
W drugiej połowie wiosny wśród ściółki można znaleźć m.in. Pieczarkę łąkową, Łuskwiaka zmiennego czy pierwsze okazy Borowików ceglastoporych.
Wiosenne gatunki grzybów. Uwaga na trujące okazy
Udając się na grzybobranie, warto pamiętać, że w lasach pojawiają się zarówno gatunki jadalne, jak i niejadalne i trujące. Z tego względu zbiorom powinny podlegać wyłącznie te okazy, co do których jadalności nie zachodzą wątpliwości. Spożycie grzybów, zawierających trujące substancje może mieć poważne konsekwencje, a nawet doprowadzić do śmierci.Gatunków niejadalnych nie wolno jednak niszczyć - te pełnią bowiem ważną rolę w ekosystemie. Mogą stanowić również pokarm dla niektórych gatunków.
Bądź na bieżąco z wydarzeniami w Polsce i na wojnie w Ukrainie klikając TUTAJ.