Są pod ochroną. Tych grzybów nie zbieraj, bo słono zapłacisz
W polskich lasach znajduje się ponad 320 gatunków grzybów i porostów, które są objęte ścisłą lub częściową ochroną. Za ich zebranie omyłkowe albo celowe grozi wysoka kara finansowa. Na liście znajduje się wiele gatunków, które często są bardzo podobne do okazów popularnych wśród grzybiarzy.
29.10.2022 | aktual.: 29.10.2022 16:06
Bądź na bieżąco z wydarzeniami w Polsce i na wojnie w Ukrainie klikając TUTAJ
Z Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 roku wynika, że w polskich lasach występuje ponad 320 gatunków grzybów, które są objęte częściową lub ścisłą ochroną. Za zebranie okazu, który znalazł się na liście grozi wysoka kara finansowa - aż do pięciu tysięcy złotych. Grzywna czeka nawet osoby, którzy naruszą naturalne siedliska wymienionych grzybów.
Przykładowe chronione okazy
Wiele gatunków objętych ochroną jest uderzająco podobna do tych, które są szczególnie poszukiwane przez grzybiarzy. W spisie znajdują się m.in. kuzyni borowików lub maślaków.
Maślak trydencki
Maślak trydencki występuje przede wszystkim w tatrzańskich lasach. To okaz, który jest bardzo rzadki i pojawia się tylko na glebach wapiennych, zawsze w towarzystwie modrzewia, z którym tworzy symbiozę. Jest dość charakterystyczny, ponieważ wyróżnia się pomarańczowym kolor. Bywa, że jest mylony z maślakiem żółtym. Jest grzybem jadalnym, ale niespecjalnie smacznym.
Masłoborowik królewski
Niezwykle rzadki okaz. W Polsce pojawiał się dotychczas w podkarpackich lasach, na południu kraju. Ma jasnożółty trzon i różowoczerwony kapelusz. Łatwo pomylić go z popularnym borowikiem szlachetnym. Jest jadalny.
Borowikowiec tęgoskórowy
Pasożytniczy gatunek, który spotkać można na owocnikach trującego tęgoskóra pospolitego. Borowikowiec tęgoskórowy jest jadalny i można go znaleźć latem i jesienią. W połowie lat 90. został objęty ochroną. Ma szarożółty kapelusz i wąski długi trzon.
Boczniak mikołajkowy
Smaczny, jadalny grzyb, obecnie jest to gatunek pod ścisłą ochroną. Ma gruby jasny trzon i niewielki brązowy kapelusz. Oprócz walorów smakowych, ma wiele witamin z grupy B oraz D2 i innych składników odżywczych.