Czernidłak kołpakowaty. Grzyb rozpuszcza się w ciągu kilku godzin

Sezon na grzyby w polskich lasach trwa w najlepsze. Wśród ściółki znaleźć można nie tylko popularnie występujące borowiki, podgrzybki czy koźlarze, ale także niecodzienne okazy o szczególnych właściwościach. Należy do nich między innymi Czernidłak kołpakowaty. Kapelusz tego grzyba w ciągu kilku godzin potrafi rozpuścić się niemal całkowicie.

Czernidłak kołpakowaty. Jego kapelusz rozpływa się w ciągu kilku godzin
Czernidłak kołpakowaty. Jego kapelusz rozpływa się w ciągu kilku godzin
Źródło zdjęć: © Pixabay

O niezwykłych osobnikach występujących w Polsce poinformował Karkonoski Park Narodowy. Grzyby, choć wyglądają niczym poddane działaniom toksycznej substancji, nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Rozpad owocników jest dla nich naturalny. Co więcej, młode okazy są jadalne i bardzo smaczne.

Czernidłak kołpakowaty. Kiedyś wytwarzano z niego atrament

Owocniki tego grzyba można spotkać od kwietnia do listopada. To gatunek występujący na terenie Polski pospolicie. Rośnie nie tylko w lasach, ale także na terenach przydomowych ogródków, trawnikach osiedlowych, nad brzegiem rzek, na łąkach i terenach otwartych, a nawet w pobliżu śmietnisk i siedlisk ruderalnych.

W przeszłości rozpuszczające się owocniki Czernidłaka kołpakowatego stanowiły substytut atramentu. Młode grzyby stanowią zaś kulinarny rarytas, będący składnikiem zup, sosów i dań.

Grzyb Czernidłak kołpakowaty. Jak go rozpoznać?

Charakterystycznych, starszych owocników nie sposób nie zauważyć wśród podłoża. Czarne "krople" kapiące z rozpadających się kapeluszy nadają im nieco surrealistyczny wygląd. Młode grzyby mają biały kolor, który z czasem brązowieje i czernieje. Kapelusze młodych Czernidłaków kołpakowatych przybierają kształt cylindra, który wraz z przejrzewaniem przeradza się w dzwonkową formę. Trzon grzyba może osiągać wysokość do 20 cm. Ma smukłą budowę i jest pusty w środku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czernidłak kołpakowaty - czy jest jadalny?

Czernidłaki kołpakowate wraz z wiekiem zaczynają czernieć. Jadalne są wyłącznie młode i zupełnie białe owocniki - te posiadające ślady czernienia rozpłyną się maksymalnie w ciągu kilku godzin.

Niektóre atlasy podają, że spożycie grzyba w połączeniu z alkoholem może doprowadzić do zatrucia. Nowe badania informują jednak, że takimi właściwościami cechuje się inny gatunek grzyba z tej samej rodziny - Czernidłak pospolity. Oba gatunki są do siebie bardzo podobne, rozróżnia je jedynie kolor i powierzchnia kapelusza.

Mimo wszystko, specjaliści nie zalecają łączenia grzybów z alkoholem. Trunek ścina białko grzybów, znajdujące się w żołądku, spowalniając proces ich trawienia, przez co owocniki stają się ciężkostrawne.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)