Zatrucie grzybami. Objawy? Gdzie sprawdzić, czy grzyby są jadalne?
Coraz więcej osób wybiera się do lasu w poszukiwaniu grzybów. Jak co roku Lasy Państwowe alarmują, aby zbierać wyłącznie te grzyby, co do których mamy pewność, że są jadalne. Aby zwiększyć bezpieczeństwo, swoje zbiory można skonfrontować z atlasem grzybów lub pokazać innemu doświadczonemu grzybiarzowi. Gdzie jeszcze można sprawdzić, czy grzyby są jadalne i jakie są objawy zatrucia grzybami?
Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że grzyby ze względu na dużą zawartość substancji chitynowych są ciężkostrawne. Ich spożywanie nie jest zalecane:
- kobietom w ciąży
- dzieciom
- starszym osobom
- osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego
Jak sprawdzić, czy grzyby są jadalne?
Zbieranie grzybów to jedno z ulubionych jesiennych zajęć Polaków. Trzeba jednak pamiętać o tym, że wymaga to wiedzy i doświadczenia. GIS informuje o tym, by w razie wątpliwości nie ryzykować i wstrzymać się ze spożyciem grzybów, co do których nie ma pewności, że są jadalne. W takich przypadkach najlepiej jest przynieść zbiory do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej. Ocenić grzyby pomogą pełniący tam dyżury:
- grzyboznawcy - posiadają niezbędne kwalifikacje i uprawnienia do sprawdzenia grzybów świeżych i suszonych
- klasyfikatorzy grzybów - posiadają uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych
Specjaliści stacjonujący w placówkach sanitarno-epidemiologicznych bezpłatnie ocenią, czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
W trakcie zbiorów, przydatne w identyfikacji grzybów mogą być także aplikacje mobilne, które pomagają rozpoznać grzyba na podstawie zrobionego zdjęcia. Dostępne są także w postaci mobilnych atlasów grzybów.
Zatrucie grzybami. Jak rozpoznać?
Niewłaściwe rozpoznanie owocników jadalnych i trujących jest główną przyczyną zatrucia grzybami. Nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych odmian również może być niebezpieczne dla zdrowia. GIS informuje, że pierwsze objawy zatrucia grzybami zazwyczaj pojawiają się już po kilku godzinach od spożycia. Nie jest to jednak regułą, ponieważ w niektórych przypadkach symptomy występują dopiero kilkanaście godzin od zjedzenia. W zależności od rodzaju grzybów czas reakcji organizmu może być różny.
Do najczęstszych objawów zatrucia grzybami zalicza się:
- Ból brzucha
- Biegunka
- Ból głowy
- Nudności i wymioty
- Podwyższona temperatura ciała
Zatrucie grzybami może wpływać także na układ nerwowy. W takich przypadkach toksyny wywoływać mogą halucynacje i zaburzenia neurologiczne. "Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn" – informuje GIS.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierwsza pomoc po zatruciu grzybami
Jeśli istnieje podejrzenie, że pogorszenie samopoczucia spowodowane jest zjedzeniem grzybów, należy jak szybko skonsultować się z lekarzem. Najlepiej udać się do specjalisty z resztami przygotowanego dania z grzybów. W ten sposób szybciej przebiegnie identyfikacja toksyn. Czekając na pomoc, można sprowokować wymioty. GIS alarmuje: "osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu".
Występowanie objawów zatrucia grzybami zależy od ilości zjedzonych grzybów oraz ich rodzaju. W lesie znajdują się owocniki, które mają różny poziom toksyczności. Muchomor sromotnikowy jest grzybem, który powszechnie uważany jest za najbardziej niebezpieczny. Można pomylić go z kanią czubajką i gąską zieloną. Objawy zatrucia muchomorem są zazwyczaj takie same, jak w przypadku zatrucia innymi grzybami, jednak są bardziej nasilone i mogą pojawić się dopiero po kilkunastu godzinach. Najważniejsze jest jak najszybsze udanie się do szpitala, ponieważ spożycie muchomora sromotnikowego może doprowadzić do śmierci.