Salmonella. GIS wycofuje ze sklepów jajka. Ich zjedzenie grozi poważnym zatruciem

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu przez inspekcję weterynaryjną w próbkach środowiskowych fermy drobiu bakterii Salmonella Enteritidis. W związku z tym GIS wycofuje ze sprzedaży konkretne partie jaj. Poniżej numery wycofanych partii.

Salmonella. GIS wycofuje ze sklepów jajka. Ich zjedzenie grozi poważnym zatruciem
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Paulina Górnicka

19.12.2019 11:22

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że inspekcja weterynaryjna wykryła bakterię Salmonella Enteritidis w próbkach pochodzących z jednego z kurników na Fermie Drobiu Piotr Gościniak i Jantex Polska. W opinii Głównego Lekarza Weterynarii nie ma jednoznacznego dowodu, iż jaja pochodzące z tego gospodarstwa nie były skażone pałeczkami bakterii, co stanowić może potencjalne ryzyko dla konsumentów. W związku z tym zdecydowano o konieczności wycofania jaj z obrotu.

Szczegóły dotyczące wycofywanych jaj:

Producent - Ferma Drobiu Piotr Gościniak, ul. Słoneczna 49, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211341

Zakład pakowania jaj – Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30255916

Produkty wycofane ze sprzedaży:

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 26.12.2019

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 27.12.2019

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 30.12.2019

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 31.12.2019

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 20, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020

Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020

GIS ostrzega, by z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia nie spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie.

Salmonella - niebezpieczne zatrucia

Do zakażenia Salmonellą dochodzi najczęściej po zjedzeniu surowych jaj lub niedogotowanego mięsa. Bakteria może wywołać ciężkie zatrucia pokarmowe objawiające się m. in. bólem brzucha, wymiotami, biegunką, wysoką gorączką.

Zakażenia szczególnie niebezpieczną są dla małych dzieci, osób z obniżoną odpornością oraz seniorów.

Masz newsa, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło: GIS

Źródło artykułu:WP Wiadomości
salmonellajajkajaja
Zobacz także
Komentarze (3)