Trwa ładowanie...
d2mtqnf
d2mtqnf
Dziennik Polski
jedzenie

Karczma z certyfikatem regionalności

Masz ochotę na miodowy sos? Tęsknisz za kwaśnicą? Chciałbyś poznać smak placka "Ke Moro" lub mordoni? Wybierz się do certyfikowanej karczmy regionalnej, zachęca "Dziennik Polski".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d2mtqnf

W Karczmie Rzym w Suchej Beskidzkiej, najstarszej gospodzie Małopolski, wręczono 42 certyfikaty "Karczma Regionalna Małopolski". Miejsce, w którym Adam Mickiewicz umieścił akcję ballady "Pani Twardowska", było jednocześnie gospodarzem uroczystości i jednym z wyróżnionych lokali.

Przez ostatnie dwa miesiące anonimowe zespoły przetestowały 54 restauracje, które uważają się za regionalne i wyraziły chęć udziału w akcji. Oceniano smak potraw, wystrój lokalu, jakość obsługi, a także wiedzę na temat regionu. Na podstawie opinii wizytatorów kapituła - złożona z pracowników Małopolskiej Organizacji Turystycznej - wybrała miejsca, które zasługują na certyfikat.

Karczma kojarzy się głównie z drewnianą chatą w górach. I faktycznie, na liście wyróżnionych przodują restauracje z Podhala, ale dobre lokale, serwujące tradycyjne potrawy, znajdziemy również w Krakowie, Wysowej i Krynicy. Pojawiły się także pojedyncze lokale z Nowego Sącza, Wieliczki, Zawoi, Niedzicy, Czorsztyna, Głogoczowa, Krzyszkowic, Lipnicy Murowanej i Wygiełzowa.

d2mtqnf

Podziel się opinią

Share
d2mtqnf
d2mtqnf
Więcej tematów