Kalendarz grzybiarza 2022. GiS podpowiada, kiedy pójść na grzyby
Sezon na grzyby trwa w Polsce od czerwca do listopada. W tych miesiącach w lasach można spotkać kurki, borowiki, kanie, maślaki, podgrzybki oraz wiele innych gatunków leśnych przysmaków. Kiedy udać się na zbiory owocników? Główny Inspektorat Sanitarny podpowiada!
Grzybobranie to zajęcie, które wielu Polakom kojarzy się z przełomem lata i jesieni. W tym czasie w lasach występuje najwięcej okazów, a panujące warunki pogodowe sprzyjają ich wzrastaniu.
Kiedy zaczyna się sezon na grzyby?
Pierwsze okazy grzybów mogą pojawić się w lasach nawet w maju, jednak ze względu na niezbyt korzystne warunki, w tym czasie wzrastają owocniki niewielkich i często niejadalnych gatunków. Niektórzy grzybiarze wskazują, że na początku sezonu pośród ściółki pojawiają się także pierwsze borowiki i boczniaki.
Kiedy na grzyby? Szczyt sezonu
Podpowiedź dla grzybiarzy przygotował Główny Inspektorat Sanitarny. W opublikowanej grafice wskazuje, kiedy iść na grzyby, by zebrać najpopularniejsze gatunki:
- Sezon na borowiki trwa od lipca do października
- Sezon na podgrzybki trwa od czerwca do listopada
- Sezon na maślaki trwa od czerwca do października
- Sezon na gąski trwa od lipca do listopada
- Sezon na kurki trwa od czerwca do listopada
- Sezon na koźlarze trwa od lipca do października
- Sezon na kanie trwa od czerwca do listopada
- Sezon na opieńki trwa od września do listopada.
Kalendarz księżycowy grzybiarza
Doświadczeni grzybiarze, oprócz pewnych lokalizacji, wskazują także porę, w której najlepiej udać się na grzyby. Według wielu z nich, na grzyby najlepiej udać się tuż po pełni. Niestety, jak dotąd nie ma naukowych dowodów potwierdzających zależność pomiędzy fazą Księżyca a wzrostem grzybów.
Najwięcej grzybów w lasach spotkać można podczas wilgotnych, ale ciepłych dni. Na zbiory najlepiej wybrać się więc po deszczu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zbiór grzybów. O czym należy pamiętać podczas wyprawy do lasu?
Podczas grzybobrania należy przestrzegać ABC grzybiarza. Jego pierwsza zasada głosi, by zbierać wyłącznie znajome gatunki, wobec których jadalności nie występują żadne wątpliwości. Jak podaje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie, głównym powodem zatrucia grzybami jest ich niewłaściwe rozpoznanie.
Podczas zbiorów należy wybierać owocniki zdrowie i wyrośnięte. Nie wolno wyrywać grzybni — po zbiorze warto przykryć ją leśną ściółką, zapobiegając wysychaniu. Grzyby należy zbierać do koszyków — foliowe worki mogą powodować szybkie psucie się owocników. Nie wolno niszczyć grzybów — także tych trujących. Każdy obecny w lasach gatunek spełnia określoną funkcję w leśnym ekosystemie.
Zobacz również: Mapa grzybów 2022. Gdzie na grzyby w Polsce w tym sezonie?