Trwa ładowanie...

Żołnierze będą jeść czosnek, żeby nie chorować na grypę

Mołdawskie Ministerstwo Obrony podjęło decyzję o obowiązkowym włączeniu do diety żołnierzy cebuli i czosnku, by pomóc im w ochronie przed świńską grypą. Obie rośliny są w Mołdawii uważane powszechnie za środki wspomagające system odpornościowy.

Żołnierze będą jeść czosnek, żeby nie chorować na grypęŹródło: Jupiterimages
d14sfx7
d14sfx7

Naczelny lekarz w resorcie obrony pułkownik Sergiu Vasislita powiedział, że w dziennej diecie każdego żołnierza znajdzie się ok. 25 gramów cebuli i ok. 15 gramów czosnku (co wielkością odpowiada niewielkiej cebuli i kilku ząbkom czosnku).

Doktor Vasislita powiedział, że decyzję o obowiązkowym wprowadzeniu do posiłków żołnierzy cebuli i czosnku podjęto, gdy 24 żołnierzy zachorowało w ciągu dwóch tygodni na grypę A/H1N1. Ogółem na tę grypę choruje ponad 1 000 mieszkańców Mołdawii. Każdego dnia zapada na nią ok. 90 osób.

Siły zbrojne Mołdawii - niewielkiej poradzieckiej republiki graniczącej z Ukrainą i Rumunią - liczą ok. 6 500.

d14sfx7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d14sfx7
Więcej tematów