Warzywa sezonowe w kwietniu. Wkrótce ruszy sezon na ulubione gatunki Polaków
Sezonowe warzywa oraz owoce to produkty, których poszukuje wielu klientów. Są one nie tylko smaczne, ale często również znacznie tańsze od gatunków importowanych. Na które z nich sezon rozpoczyna się w kwietniu?
23.03.2023 10:03
Warzywa sezonowe są bogate w witaminy i składniki niezbędne w codziennej diecie. Wiele osób docenia również ich niepowtarzalny smak oraz cenę, która w wielu przypadkach jest znacznie atrakcyjniejsza od ceny tych samych gatunków z importu. Chociaż kwiecień to miesiąc, w którym sezon na świeże, krajowe owoce i warzywa dopiero się rozpoczyna, na sklepowych półkach oraz u handlarzy pojawia się coraz więcej propozycji.
Warzywa sezonowe w kwietniu. Co warto kupić?
W kwietniu w sklepach oraz na targach w ofercie znajdą się zarówno warzywa sezonowe, jak również zeszłoroczne - głównie gatunki korzeniowe. Klienci będą mogli więc nabyć m.in. młode ziemniaki, marchew, kapustę, jak i świeżą rzodkiewkę, sałatę masłową, szparagi i krajowy czosnek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z ziół pojawią się natomiast: szczypiorek, natka pietruszki czy cebula dymka. W drugiej połowie miesiąca - przy sprzyjającej pogodzie i zbiorach można będzie nabyć także szpinak, szczaw, estragon i lubczyk.
Bądź na bieżąco z wydarzeniami w Polsce i na wojnie w Ukrainie, klikając TUTAJ
Kwiecień to nie tylko sezon na warzywa. Te krajowe owoce pojawią się w sklepach
Wybór owoców sezonowych w kwietniu będzie znacznie mniejszy. W drugiej połowie miesiąca u sprzedawców może pojawić się rabarbar. W przypadku sprzyjającej pogody, w ofercie znajdą się również polskie truskawki - w kwietniu pochodzą one jednak najczęściej z upraw tunelowych i jest ich bardzo mało. Poszukując świeżych owoców, warto więc sięgnąć po gatunki zeszłoroczne: jabłka czy gruszki.
Zobacz również: Przedświąteczny alarm. Cena jajek zwala z nóg