Ceny warzyw wciąż rosną. Ekspert wskazuje, kiedy będzie taniej
W Polsce, jak i wielu krajach Europy trwa obecnie kryzys na rynku owoców i warzyw. Ten przekłada się na rosnące ceny - za kilogram papryki, cebuli, kalafiorów, pomidorów czy cytrusów trzeba zapłacić rekordowe kwoty. Kiedy skończy się "wegeinflacja"?
Rekordowa inflacja, kryzys energetyczny oraz anomalie pogodowe w krajach eksportujących warzywa do Polski to główne z czynników wpływających na rosnące ceny produktów sezonowych. Od końca lutego znaczący wzrost odnotowały ceny papryki, ziemniaków, cebuli, droższe są również pomidory. Jak informują konsumenci, więcej trzeba zapłacić niemal za wszystkie owoce i warzywa - niezależnie od miejsca zakupu.
Ceny warzyw w Polsce. Eksperci przynoszą dobre wieści
W ostatnich tygodniach ceny warzyw wzrosły nawet kilkukrotnie. Na sklepowych półkach pojawiają się pomidory, za których kilogram trzeba zapłacić niemal 30 złotych, czy kalafiory za 14 zł/kg. Jak jednak uspokajają eksperci, drożyzna na rynku warzywnym może skończyć się już niebawem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekonomista pokazuje, co się stało z ceną oleju. "Z 5 zł podrożał do 15 zł w dwa lata"
- Ceny warzyw będą maleć, ponieważ jesteśmy w przednówku, przed nowymi zbiorami. To moment przełamania. Towar na rynku nie stanieje jednak z dnia na dzień - tu pod uwagę trzeba brać uwarunkowania handlowe czy przyrodnicze. Proces stabilizacji cen będzie trwał mniej więcej do końca kwietnia - prognozuje w rozmowie z serwisem money.pl Maciej Kmera, ekspert rynków rolno-spożywczych.
Aktualne ceny warzyw. Za co płacimy najwięcej?
Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, żywność jest o 24 procent droższa niż przed rokiem. Warto pamiętać jednak, że jest to uśredniony odczyt - ceny podstawowych warzyw, na przykład ogórków, cebuli, pomidorów czy ziemniaków wzrosły nawet o kilkadziesiąt procent. Jak kształtują się średnie ceny warzyw w marcu?
- Za kilogram cebuli trzeba zapłacić średnio 4,50 zł/kg.
- Średnia cena papryki utrzymuje się na poziomie około 20 zł/kg.
- Za pomidory trzeba zapłacić średnio 15-29 zł/kg.
- Kilogram ogórków gruntowych kosztuje średnio 16 zł.
Bądź na bieżąco z wydarzeniami w Polsce i na wojnie w Ukrainie, klikając TUTAJ.