RegionalneWarszawaWarszawski Festiwal Piwa

Warszawski Festiwal Piwa

Ponad 80 różnych browarów z całego świata na ponad 150 nalewakach. Mikrobrowary, najlepsze browary restauracyjne, twórcy, pasjonaci piwa, blogerzy i piwowarzy domowi

Warszawski Festiwal Piwa

08.10.2014 09:21

Ponad 80 różnych nowofalowych browarów z całego świata na ponad 150 nalewakach. Mikrobrowary, najlepsze browary restauracyjne, twórcy, pasjonaci piwa, blogerzy i piwowarzy domowi. To wszystko czeka na nas w najbliższy weekend na Warszawskim Festiwalu Piwa. Bez żadnej ściemy, bez bzdur o dębowych beczkach, pokażemy w praktyce, jak warzy się dobre piwo w Polsce i na świecie - mówią organizatorzy - Najlepsza twarz piwnej kultury i pierwszy taki festiwal w Polsce.

Nowa fala – oto nowa twarz piwowarstwa – oderwana od tradycji, pozbawiona skrupułów, zwariowana i nie bojąca się wyzwań. Piwna rewolucja rozpoczęła się w USA i opanowała cały świat. Również w Polsce powstają piwa bezkompromisowe, zaskakujące, będące zaprzeczeniem nudnego lagera. To dzieje się teraz. Za każdym z tych piw, za jego recepturą i produkcją, stoi konkretny człowiek z krwi i kości: pasjonat, twórca, rzemieślnik i mistrz piwowarski. Swoją osobą firmuje jakość nowofalowego piwa. Na Warszawskim Festiwalu możecie spotkać się z forpocztą piwnej rewolucji - dodają organizatorzy.

Program:

Piątek, 10 października 2014

17:30 – 18:00 – Było ich trzech... – Michał Janiak (Małe Piwo)
Piwo. Wino. Whisky. O granicach między trunkami i ich zacieraniem.

18:15 – 18:45 – Food Pairing – Michał Kopik (Piwnygaraż, Kingpin)
O zasadach dobierania odpowiedniego gatunku piwa do potraw. Czym jest food pairing i jakimi zasadami się kieruje.

19:00 – 19:30 – Polska Scena Piwna – Michał “docent” Maranda (Polskie Minibrowary)

20:00 – 20:30 – Grodziskie – Kowal (Smaki Piwa)

20:30 – 21:00 – Piwne mity – Artur Napiórkowski (Multitap Crawl)

Sobota 11 października 2014

11:15 – 12:30– Pokochaj swoją rurkę, czyli pochwała bulkania – Czesław "dagome" Dziełak – wykład płatny
Fermentacja w warunkach domowych oraz jej bezpośredni i pośredni wpływ na aromat, smak, goryczkę, pełnię, pianę, barwę, stabilność oraz wady piwa.

12:45 – 14:00 – Techniki zacierania – Piotr „coder” Wypych (Artezan) – wykład płatny
Omówienie metod zacierania i ich wpływu na smak piwa. Metoda infuzyjna (jednotemperaturowa i z przerwami), metoda dekokcyjna. Rady praktyczne i omówienie typowych błędów.

14:15 – 15:30 – Zakażenia w piwie – Marcin „Mason” Chmielarz – wykład płatny
Koszmar każdego piwowara. Co je powoduje, jak rozpoznać wroga, jak się przed nimi chronić, a może wykorzystać na swoją korzyść? Szczypta mikrobiologii, którą każdy piwowar powinien poznać.

15:45 – 17:00 – A co będzie, jak wrzucę...? – Czesław „dagome” Dziełak – wykład płatny
Piwowar w dżungli możliwości, czyli rzecz o zbalansowanej recepturze oraz świadomym kreowaniu smaku na przykładzie wybranych stylów piwa.

17:15 – 17:45 – Style Piwne – Marcin Stefaniak (Piwolog)

18:00 – 18:30 – W jawnej służbie jej Królewskiej Mości – Belgia – Michał Janiak (Małe Piwo)
Od Ieper po Liège. Od Ostendy po Arlon. Królestwo piwa nazywane powszechnie Belgią. O niewyczerpywalnym źródle inspiracji, motywacji i fal piwnej rewolucji.

18:45 – 19:15 – Polskie Piwne Festiwale – Agnieszka „Marusia” Wołczaska–Prasolik (Festiwal Dobrego Piwa)

19:30 – 20:00 – Początki piwnej rewolucji w USA – Artur Napiórkowski (Multitap Crawl)

20:00 – 20:30 – Ogłoszenie wyników WKPD 2014

20:45 – 22:00 – Polska scena Piwna – Panel dyskusyjny z przedstawicielami browarów: Artezan, Podgórz, Pracownia, Bednary. Prowadzenie: Artur Napiórkowski

Niedziela 12 października 2014

11:15 – 12:30 – Załóż swój browar – Piotr „coder” Wypych (Artezan) – wykład płatny
Omówienie problemów jakie napotykamy przy zakładaniu browaru. Przedyskutowanie opcji doboru lokalizacji, budynku i sprzętu. Formalności i dokumentacjs potrzebns do uruchomienia browaru, a także nieco o finansach – kosztach, metodach finansowania i zyskach. Wykład obowiązkowy dla każdego, kto myśli, albo jeszcze marzy o otwarciu własnego browaru.

12:45 – 14:00 – Sensoryka sędziowska – Michał Kopik (Piwnygaraż, Kingpin) – wykład płatny
Michał Kopik wyjaśni meandry profesjonalnej oceny piw. Wykład bazuje na wieloletnim doświadczeniu w prowadzeniu szkoleń zarówno dla entuzjastów jak i profesjonalistów. Uczestnicy dowiedzą się nie tylko, jak degustować piwo, by dowiedzieć się o nim jak najwięcej, ale zdobędą wiedzę pozwalającą na rozwijanie swoich umiejętności.

14:15 – 14:45 – Drożdże – Filip Paprocki (Fermentum Mobile)
Z Saccharomyces przez wieki – krótka historia drożdży piwowarskich. Dlaczego warto wybierać drożdże płynne? Fermentum Mobile – skąd, dokąd i dlaczego? Oraz o pożytkach jadania w restauracjach.

15:00 – 15:30 – Między szkłem a mózgiem – Michał Zaperty (Nora Szopa Piwosza)

15:45 – 16:15 – Parę słów o cydrze – Kuba Piesio

Centrum Konferencyjno-Targowe ul. Domaniewska 37A, wstęp: 5 zł/dzień, pt 16:00-2:00, sb 11:00-2:00, nd 11:00-16:00
Obraz
Obraz
alkoholpiwobrowar
Zobacz także
Komentarze (0)