Trwa ładowanie...

"Szok cukrowy". Prezydent Jastrzębia-Zdroju pokazała, jak poradzić sobie z deficytem

Praktyczne rady zawsze w cenie. O tym, jak w czasach niedostatków, które znów, jak w PRL-u, stają się udziałem Polaków, znaleźć sprytne wyjście z kłopotów, przekonuje przygoda prezydent Anny Hetman. Urzędniczkę zaskoczył brak cukru w sklepach w jej mieście. I to akurat wtedy, gdy miała w planach upieczenie ogromnej ilości urodzinowego ciasta. Ale dla chcącego nic trudnego.

Cukier  - towar, którego posiadanie, jak przed dekadami, znów jest symbolem zaradnościCukier - towar, którego posiadanie, jak przed dekadami, znów jest symbolem zaradnościŹródło: WP.PL
d3a1cvn
d3a1cvn

Taka przykra niespodzianka na sklepowych półkach dopadła prezydent Jastrzębia-Zdroju akurat tuż przed wielką urodzinową fetą w Urzędzie Miasta. Cukru zabrakło w całej Polsce, jak w latach 70., kiedy trzeba było aż wprowadzić kartki, by sprawiedliwie dystrybuować słodki towar.

Rozpacz w magistracie byłaby czarna - wszyscy czekali na ten urodzinowy dzień, poprzedzający urlop pani prezydent. Szykowała się bowiem prawdziwa uczta z własnoręcznymi, prezydenckimi wypiekami.

"Obeszłam trzy duże sklepy i nic. Cukru nie ma, a na półkach karteczka z napisem: ‚zakup cukru max 10 kg’" - poskarżyła się w mediach społecznościowych. Anna Hetman.

Na szczęście udało się znaleźć proste rozwiązanie. Trudno posłodzić cukrem pudrem herbatę, ale użycie tej postaci składnika do ciasta to już norma.

d3a1cvn

Szok cukrowy. Prezydent Jastrzębia-Zdroju pokazała, jak poradzić sobie z deficytem

Prezydent na urlopie, ale w urzędzie smak pozostał. - Ciasta było bardzo dużo, bo pani prezydent ma zawsze bardzo dużo gości, którzy przychodzą z życzeniami - mówi Dominika Glądała z biura prezydenta Jastrzębia-Zdroju. I wylicza, że dzięki dostatkowi pudru w sklepach, powstał: tort bezowy, sernik na zimno, sernik gotowany, ciasto budyniowe, czekoladowe, "snikers", ciasto z płatków śniadaniowych, zwane "kinder country" oraz kołaczyki śląskie.

Anna Hetman zdradziła także wszystkim degustującym, że na co dzień stara się używać cukru oszczędnie, więc i pudru dodała do swoich wypieków nieco mniej, niż przewidywała receptura. Było więc zdrowiej i bez nerwowej gonitwy po sklepach - cukru pudru nadal jeszcze jest na półkach sklepowych pod dostatkiem.

Nie tylko salmonella zagraża nam latem. Sprawdź, na co jeszcze uważać w trakcie upałów

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3a1cvn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3a1cvn
Więcej tematów