Salmonella na jajkach. GIS ostrzega
Na powierzchni skorupek jaj z chowu klatkowego wykryto bakterie Salmonelli typu D. Zjedzenie ich może powodować poważne konsekwencje zdrowotne. Główny Inspektorat Sanitarny wycofał produkty ze sprzedaży.
17.10.2021 14:39
Wedle komunikatu Głównego Inspektoratu Sanitarnego chodzi o "jaja z chowu klatkowego. 10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A". Jak podaje "Fakt", produkty te mają termin spożycia 23.10.2021 i są o numerze partii 23/10/2021T12.
Kod na skorupkach jaj to 3PL16071303H6. Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903.
Baterie na jajkach. Ostrzeżenie
"Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - podaje GIS.
Inspektorat sanitarny poinformował także, że zarówno zakład pakowania jaj jak i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą jaja są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie.
"W ramach kontroli przeprowadzanej niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu zanieczyszczenia, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nysie poddał kontroli dokumentację zakładową związaną z kwestionowaną partią oraz pobrał stosowne urzędowe próby, które zostały skierowane do badań laboratoryjnych".