Ostrzeżenie GIS. Salmonella w popularnych jajkach. Uwaga, bakteria jest na skorupkach
Podczas kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej inspektorzy wykryli pałeczki Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj INVEST MICHEL. Można się łatwo zatruć.
Salmonella w jajkach. GIS ostrzega
Jak informuje Główny Inspektor Sanitarny pałeczki Salmonella Enteritidis stwierdzono podczas jednej z kontroli na skorupkach jajek pochodzących z zakładu pakowania INVEST MICHEL Sp. J. Natychmiast po otrzymaniu informacji o wykryciu niebezpiecznej bakterii, zakład rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował o tym fakcie fermę, z której pochodziły jaja.
Klienci, którzy zakupili jaja, na których mogą być niebezpieczne pałeczki Salomnella Enteritidis, proszeni są o kontakt z zakładem pakowania pod nr. tel. 606-990-211.
Osoby, które zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (niezbędne do identyfikacji partii produktu), zostanie zwrócony produkt pełnowartościowy lub pieniądze.
Salmonella w jajach. Może być bardzo niebezpieczna. Nie jedz ich
Gis ostrzega, że nie należy spożywać partii jaj określonej w ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia i wystąpienia salmonellozy.
Salmonella w jajkach. Szczegóły dotyczące produktu:
- Świeże jaja ze ściółki, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.
- Najlepiej spożyć przed: 24/06/2021
- Kod na skorupkach jaj: 2PL30251355 K1A
- Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE