Wielkanoc w innych krajach. Świąteczna podróż dookoła świata
Czy zastanawiasz się, jak inne kraje świętują Wielkanoc? Zobacz, jak różnorodnie i barwnie obchodzi się to święto poza granicami Polski. Od głośnych i pełnych pasji procesji w Hiszpanii, aż po wzniosłe greckie ceremonie w Wielką Sobotę. Każdy kraj ma swoją unikalną historię do opowiedzenia.
29.03.2024 16:11
Wielkanoc to radosny czas, który łączy ludzi na całym świecie. Chociaż znana jest przede wszystkim jako okres głębokiej duchowości i tradycji religijnych, to właśnie różnorodność obchodów sprawia, że jest ona tak wyjątkowa. Od kolorowych pochodów w Europie, po wyjątkowe zwyczaje w odległych krajach - Wielkanoc oferuje szeroki wachlarz kulturowych doświadczeń.
W tym artykule zabierzemy cię w podróż po różnych zakątkach świata, aby pokazać, jak ta szczególna okazja jest świętowana poza granicami Polski. Poznasz tradycje, które mogą zaskoczyć, zainspirować i wywołać zachwyt.
Polska
W Polsce Wielkanoc to czas tradycji i rodzinnego ciepła, symbolizujący wiosnę i odrodzenie.
Wielka Sobota to dzień święcenia pokarmów, gdzie do kościołów niesie się koszyki z jajkami, symbolizującymi życie, barankiem paschalnym - symbolem Chrystusa – oraz chlebem, reprezentującym jego ciało.
Rodziny spotykają się na uroczystym śniadaniu wielkanocnym, na którym nie brakuje żurku, paschy, mazurka oraz dodatków jak chrzan i ćwikła.
W poniedziałek ludzie bawią się w śmigus-dyngus, polewając się wodą, co ma zapewnić zdrowie i szczęście. Tradycją jest również wspólne malowanie jajek - pisanek.
Włochy
Włochy świętują Wielkanoc, czyli "Pasqua", z religijnym zaangażowaniem i kulinarnym entuzjazmem. Wielka Sobota to czas na przygotowanie "Colomba Pasquale", słodkiego chleba w kształcie gołębicy, a "Agnello", pieczona jagnięcina, dominuje na stołach w Wielkanoc. Popularna jest również "Torta Pasqualina", czyli tarta z jajkiem i szpinakiem.
Niedzielne obiady to okazja do delektowania się regionalnymi daniami, w tym makaronami, mięsem i rybami oraz słodkościami, jak czekoladowe jajka.
Poniedziałek, "Pasquetta", to dzień na pikniki i cieszenie się wiosną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grecja
W Grecji Wielkanoc, czyli "Pascha", to czas duchowej odnowy i rodzinnych świąt. Typowe jest spożywanie "Magiritsa", zupy z podrobów jagnięcych i ziół, która kończy Wielki Post.
W Wielkanocną Niedzielę Grecy przyrządzają pieczoną jagnięcinę na otwartym ogniu, co stanowi symbol odrodzenia.
Tradycyjny jest również "Tsoureki", słodki chleb wielkanocny, oraz czerwone jajka, symbolizujące krew Chrystusa.
Święto to łączy spotkania z rodziną i przyjaciółmi, śpiew i taniec, a wszystko to ma na celu celebrowanie bogactwa greckiej kultury oraz tradycji.
Hiszpania
W Hiszpanii "Semana Santa" to czas religijnych procesji i tradycji. Pochody, jak w Sewilli czy Madrycie, są esencją kultury hiszpańskiej Wielkanocy.
W kuchni dominuje "Torrijas", czyli deser przypominający tost francuski z mlekiem, cynamonem i miodem. "Mona de Pascua", słodkie ciasta z jajkami czy figurkami, pełnią rolę tradycyjnego prezentu dla dzieci.
Typowym daniem na Wielki Piątek jest natomiast "Potaje de Vigilia", a więc wegetariańska zupa z ciecierzycy i szpinaku.
Hiszpańska Wielkanoc łączy religijność z radością, splatając kulinarne tradycje z dziedzictwem kulturowym.
Zobacz także
Filipiny
Na Filipinach Wielkanoc to okres religijnych obchodów i duchowości. Charakterystyczne są rekonstrukcje Drogi Krzyżowej w Wielki Piątek, w czasie których mogą zdarzyć się symulacje ukrzyżowania.
"Salubong" w Wielką Niedzielę, czyli rekonstrukcja spotkania Chrystusa z Matką Bożą, jest emocjonalnym punktem kulminacyjnym.
Kulinarnie, choć Wielkanoc nie jest tak bogata jak Boże Narodzenie, popularne są różnego rodzaju ciasta ryżowe, jak "Bibingka" i "Puto". Filipińska Wielkanoc podkreśla znaczenie wiary i odnowy duchowej.
Australia
W Australii Wielkanoc to okazja do rodzinnego wypoczynku. Łączy elementy religijne z nowoczesnymi zwyczajami. Obchody obejmują ceremonie religijne i rodzinne spotkania. Unikalną tradycją jest figura "Easter Bilby", symbolizująca ochronę rodzimych gatunków - torbaczy. Dzieci biorą udział w łowach na wielkanocne jajka związane z tą postacią.
Do tradycji kulinarnych zalicza się spożywanie czekoladowych jajek wielkanocnych oraz "Hot Cross Buns", czyli słodkie bułeczki z przyprawami. Popularny są pikniki oraz grille na świeżym powietrzu, które podkreślają początek jesieni.
Australijska Wielkanoc łączy duchowość z relaksem, z naciskiem na ochronę fauny i rodzinne świętowanie.
Meksyk
W Meksyku Wielkanoc, czyli "Semana Santa", łączy religijne ceremonie z kulturowymi tradycjami. Centralne miejsce zajmują procesje z Wielkiego Czwartku i Piątku, przedstawiające sceny z Pasji Chrystusa.
Święta są okazją do festiwali i targów, gdzie można spróbować tradycyjnych meksykańskich potraw, głównie ryb i owoców morza, co jest zgodne z wielkopostną tradycją. Charakterystycznym zwyczajem w Wielką Sobotę jest "Quema de Judas", czyli palenie kukieł Judasza. Rytuał ten symbolizuje potępienie zdrady i zwycięstwo dobra. Meksykańska Wielkanoc to mieszanka duchowości, tradycji i radości.
Wielkanoc jest rozmaicie świętowana w różnych zakątkach świata. Każdy kraj ma swój unikalny sposób celebrowania tych dni. Na Filipinach i w Meksyku tradycje wielkanocne są pełne kolorów i różnorodnych zwyczajów. A w Australii święta te przyjmują bardziej nowoczesny i komercyjny charakter, choć i tam nie brakuje elementów tradycyjnych. Te różnorodne sposoby obchodzenia Wielkanocy odzwierciedlają kulturową różnorodność i bogactwo, ukazując globalną naturę tego święta.
Autor: NaukaJedzenia.pl