To winowajca "epidemii" nowotworów. Jest w każdej kuchni

Nadmiar cukru prowadzi do otyłości, a otyłość jest powiązana z większością nowotworów. Dane GIS są alarmujące: przeciętny Polak spożywa rocznie aż 40 kg cukru. Według NFZ, trzy na pięć osób dorosłych w kraju zmaga się z nadwagą, a co czwarta osoba jest otyła. Jest to również coraz większy problem wśród dzieci.

Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do wielu poważnych problemów zdrowotnych
Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do wielu poważnych problemów zdrowotnych
Źródło zdjęć: © Pexels

Nadmiar cukru jest powiązany z wieloma chorobami, takimi jak cukrzyca, otyłość, choroby układu krążenia czy zaburzenia hormonalne.

Główny Inspektorat Sanitarny podaje, że przeciętny Polak spożywa rocznie aż 40 kg cukru. Ponadto dzieci, które od najmłodszych lat przyzwyczajają się do słodkiego smaku, są szczególnie narażone na problemy zdrowotne w przyszłości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Otyłość - główny problem zdrowotny

Otyłość to jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych naszych czasów. Dotyka ona ponad 800 milionów ludzi na całym świecie. Tylko w Polsce trzy na pięć osób dorosłych zmaga się z nadwagą, a co czwarta osoba jest otyła.

Z danych Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości wynika, że ten problem dotyczy już 12,2 proc. chłopców i 10 proc. dziewcząt w wieku przedszkolnym, a także 18,5 proc. chłopców i 14,3 proc. dziewcząt w wieku szkolnym.

Cukier a nowotwory

- Większość nowotworów jest powiązana z naszą dietą i otyłością. I nie mówię tylko o tych nowotworach, które skorelowane są z tranzytem pokarmowym, tj. języka, żuchwy, przełyku, żołądka, trzustki, dwunastnicy, wątroby, jelit i odbytnicy. Okazuje się, że otyłość zwiększa też ryzyko raka piersi, jajników, czerniaka czy prostaty - to aż ona w 80 proc. odpowiada za te nowotwory - ostrzegała w rozmowie z abcZdrowie Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyczka.

Warto pamiętać, że otyłość wynika nie tylko z braku ruchu, ale również z nadmiernego spożycia cukru.

Eksperci podkreślają, że nadmiar cukru w diecie prowadzi do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi, co wymaga od trzustki intensywnej produkcji insuliny. Długotrwałe obciążenie trzustki może prowadzić z kolei do jej "zmęczenia" i problemów zdrowotnych.

Cukier również uzależnia. Spożywanie słodyczy (zwłaszcza przez dzieci) wyzwala w mózgu dopaminę, serotoninę i endorfiny, a to skłania do sięgania po kolejne porcje słodkości.

Źródło: WP Parenting/WP

Źródło artykułu:WP Wiadomości
cukiernowotworyotyłość
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (304)