Potrawy wigilijne. Dwanaście tradycyjnych dań w Polsce na 24 grudnia
Okres Bożego Narodzenia jest w Polsce związany z wieloma tradycjami. Jedną z nich jest spożycie dwunastu wigilijnych potraw wigilijnych. Ich lista, w zależności od regionu kraju może się od siebie różnić, jednak kilka dań gości na stołach w całej Polsce. Których z nich nie może zabraknąć na uroczystej kolacji? 24 grudnia spożywane są m.in. ryby, potrawy z kapustą oraz grzybami czy słodkie ciasta.
23.12.2022 08:00
Kolacja wigilijna jest tradycyjnie kojarzona z 12 potrawami, spożywanymi przez osoby wspólnie celebrujące ten niezwykły dzień. Korzeni zwyczaju należy szukać w dawnych, słowiańskich wierzeniach - dwanaście potraw odnosiło się do 12 pór roku, za których plony dziękowano bogom.
Dwanaście potraw wigilijnych. Skąd wzięła się tradycja ich spożywania?
Liczba dań, które pojawiają się na stołach 24 grudnia, nie jest przypadkowa. Zgodnie z przedchrześcijańską tradycją, podczas uroczystości Szczodrych Godów przygotowywano 12 dań, które odnosiło się do dwunastu miesięcy w roku. Dla naszych przodków była to jedna z form podziękowania za obfite plony, a także życzeń obfitości w kolejnym roku. Zgodnie z tradycją należało spróbować każdego z dań, które tego dnia było podawane na stołach - tylko w ten sposób można było zapewnić sobie szczęście i dostatek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycję słowiańską, po pojawieniu się na naszych ziemiach chrześcijaństwa, przystosowano do nowej wiary. Według późniejszych zwyczajów, 12 potraw odnosi się do dwunastu apostołów, którzy byli uczniami Jezusa.
12 wigilijnych potraw. Czego nie może zabraknąć na stołach?
Rodzaj spożywanych dań wigilijnych jest zależny od regionu Polski. W niektórych domach 24 grudnia nie gotuje się barszczu z uszkami, zastępując go zupą grzybową, zupą owocową, białym żurem lub zupą rybną. Również sposób przygotowywania ryb może znacząco się od siebie różnić. Współcześnie, coraz więcej osób rezygnuje z karpia na rzecz innych gatunków. Zgodnie ze zwyczajem, na stołach nie może zabraknąć słodkich i wytrawnych dań. Najpopularniejszymi z nich są:
- barszcz z uszkami
- zupa grzybowa
- karp smażony
- pierogi z kapustą i grzybami
- kapusta z grzybami lub grochem
- śledzie podawane na zimno
- kluski z makiem
- kompot z suszonych, lub wędzonych owoców
- ryba po grecku
- łazanki z kapustą i grzybami
- kutia
- makowiec.
Niektóre z gospodyń przygotują piernika, krokiety lub sałatkę jarzynową. Dużą popularnością — zwłaszcza na południu kraju — cieszy się karp po żydowsku. Nad morzem - zwłaszcza na Kaszubach na wigilijnym stole nie może zabraknąć zupy brzadowej. W górach spożywa się zaś bryndzliki, czyli pierogi nadziewane ziemniakami, bryndzą i oscypkiem.
Bądź na bieżąco z wydarzeniami w Polsce i na wojnie w Ukrainie, klikając TUTAJ.