Uszka z grzybami. Przepis na święta Bożego Narodzenia

Przepis na uszka z grzybami. Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Jedną z najpopularniejszych potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole, jest barszcz czerwony z uszkami. Jak zrobić uszka? Przepisów na to danie jest wiele. Co ważne, można je przygotować już kilka dni przed wigilią i zamrozić. Podajemy najprostszy przepis na uszka z grzybami.

Uszka z grzybami. Przepis na święta Bożego Narodzenia
Źródło zdjęć: © Pixabay

PRZEPIS NA USZKA Z GRZYBAMI

Uszka z grzybami - składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli

Farsz:
100 g pieczarek
cebula
masło
liść laurowy
ziele angielskie
kminek
sól, pieprz
bułka tarta

Uszka z grzybami - wykonanie

Sprawdzony przepis na uszka z grzybami

1. Jak zrobić farsz do uszek?

Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę.
Cebulę podsmażyć na maśle na patelni.
Gdy cebula już się zeszkli, dodać pieczarki, przyprawy.
Całość dusić pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Następnie zdjąć przykrywkę i podsmażać jeszcze chwilę farsz na średnim ogniu.

2. Jak zrobić ciasto na uszka?

Składniki najpierw wymieszać w misce.
Gdy będziemy mieć już gładką masę, ugnieść ciasto na stolnicy.
Gdy ciasto nie będzie się już przyklejać do rąk, rozwałkować je na cienki placek.
Wycinać z ciasta kwadraty lub kółka szklanką.
Na każdy kwadrat/kółko położyć odrobinę farszu i lepić uszka.

Na koniec zagotować w garnku wodę z odrobiną oleju (by uszka się nie skleiły) i wrzucać uszka partiami. Nie zalecamy gotować w garnku od razu zbyt wielu uszek, by się nie skleiły.
Uszka gotować do momentu, aż wypłyną na górę.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)