Kapusta z grzybami. Przepis na wigilię
Kapusta z grzybami to jedno z tradycyjnych dań na wigilię. Bez niej nie wyobrażamy sobie wieczerzy 24 grudnia. Ponieważ tradycyjnie w Wigilię powstrzymujemy się od potraw z mięsem, również kapusta powinna być w wersji wegetariańskiej. Jak przyrządzić postną kapustę z grzybami? Podajemy przepis na wigilijną kapustę.
Kapusta z grzybami - składniki
1 kg dobrej kiszonej kapusty
3 garście suszonych grzybów
1 cebula
3 liście laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Grzyby przed gotowaniem należy moczyć w zimnej wodzie minimum przez 5 godzin. Najlepiej zalać je zimną wodą na wieczór i będą gotowe na rano.
Przygotowujemy garnek z wodą na kapustę.
Do wody dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz kiszoną kapustę.
Kapustę gotujemy, aż będzie miękka.
Po ugotowaniu kapusty i wystudzeniu jej, odciskamy wodę.
Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę.
Cebulę dusimy na oleju, aż się zarumieni.
Grzyby wyciągamy z wody, w której moczyły się przez noc.
Kroimy grzyby w kostkę, a następnie dodajemy do smażonej cebuli.
Wszystko razem dusimy, aż będzie miękkie.
Do grzybów i cebuli dodajemy kapustę i podsmażamy.
Kapustę z grzybami doprawiamy solą i pieprzem.