Potrawy wigilijne – lista 12 potraw wigilijnych. Sprawdź, jakie dania powinny się znaleźć na wigilijnym stole

Potrawy wigilijne – lista 12 potraw wigilijnych, które 24 grudnia powinny się znaleźć na Twoim stole. Pierogi, barszcz z uszkami i karp to nie wszystko. Sprawdź, czego jeszcze nie może zabraknąć.

Potrawy wigilijne – lista 12 potraw wigilijnych. Sprawdź, jakie dania powinny się znaleźć na wigilijnym stole
Źródło zdjęć: © iStock.com

17.12.2018 | aktual.: 17.12.2018 13:47

Potrawy wigilijne – lista

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno pojawić się dwanaście potraw. Wielu Polaków nie jest w stanie wyobrazić sobie tego dnia bez karpia, pierogów z grzybami i kapustą oraz barszczu z uszkami. Chociaż oficjalnie tego dnia nie obowiązuje już zakaz mięsa, rodacy często przykuwają dużą wagę do tej tradycji jedząc mięso jedynie w postaci ryb. Dania, które znajdziemy na wigilijnym stole bywają również charakterystyczne dla danego regionu Polski. Zastanawiasz się, jakie potrawy najczęściej serwuje się podczas wigilijnej kolacji? Podajemy najpopularniejsze z nich.

Lista dwunastu wigilijnych dań

1. Barszcz czerwony z uszkami – ta aromatyczna zupa dla wielu stanowi prawdziwy symbol świąt. Przygotowuje się ją na bazie normalnych lub długich buraków, a podaje wraz z uszkami z farszem z grzybów i kapusty.

2. Ryba po grecku – chociaż nazwa może mylnie sugerować zagraniczne pochodzenia dania, jest to potrawa typowo polska. Do jej przygotowania używa się białej ryby (najczęściej dorsza, miruny lub mintaja). Danie najczęściej zapieka się z marchewką, pietruszką, selerem oraz pomidorami.

3. Pierogi – obowiązkową pozycją na wigilijnym stole są pierogi z kapustą i grzybami. Sekret ich smaku tkwi w farszu, do którego w odpowiednich proporcjach dodaje się kiszoną oraz białą kapustę z suszonymi grzybami (najlepiej prawdziwkami, podgrzybkami i maślakami). Niemniej ważne jest ciasto, które powinno być odpowiednio cienkie po zlepieniu i ugotowaniu.

4. Makowiec – jest doskonałą propozycją dla zwolenników słodkości. Tradycyjny makowiec przygotowywany jest z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego ciasta stanowiącego bazę dla rolady wypełnionej słodką, makową masą.

5. Piernik – kolejnym ciastem, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole jest oczywiście piernik. Bożonarodzeniowy piernik powinien być miękki, dlatego planując wykonanie tego świątecznego ciasta, należy się za to zabrać z wyprzedzeniem czasowym. Dojrzewający, inaczej zwany staropolskim, piernik powinno się wykonać co najmniej miesiąc przed wigilią.

6. Karp – chociaż karp nie jest łatwy do przyrządzenia, to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych wigilijnych dań. Duże okazy najprościej serwować usmażone, ale koneserzy nie pogardzą również karpiem w galarecie. Przy konsumpcji tej ryby trzeba jednak uważać, ponieważ karp posiada wyjątkowo dużo ości.

7. Sałatka jarzynowa (ziemniaczana) – to tradycyjna sałatka wykonywana z majonezu i gotowanych warzyw. W zależności od regionu może różnić się poszczególnymi składnikami, ale gości na wigilijnych stołach większości polskich rodzin. Niektórzy zastępują ją jednak sałatką śledziową.

8. Kluski z makiem – kluski lub łazanki z makiem dla wielu wielbicieli słodyczy stanowią nieodzowny element wigilijnej kolacji. Chociaż najłatwiej przygotować je z gotowego makaronu i masy makowej, najlepiej smakują wykonane od podstaw z masą z ręcznie namoczonego maku połączonego z bakaliami, miodem oraz skórą pomarańczy.

9. Kompot wigilijny – tradycyjny napój przygotowywany z bakali lub gotowego suszu, w skład którego wchodzą: suszone gruszki, śliwki, jabłka oraz morele. Jeżeli jego smak jest zbyt kwaśny, kompot przyprawia się cynamonem, goździkami oraz miodem.

10. Śledź – wielu ceni w nim to, że w przeciwieństwie do karpia nie posiada ości. Śledzie podaje się najczęściej w zalewie octowej, solnej lub pod pierzynką z buraków, ziemniaków, jajek oraz majonezu.

11. Groch z kapustą – tradycyjne mało pracochłonne i niezbyt wymagające danie jednogarnkowe. Gwarantem dobrego smaku w tym przypadku jest dobra, jędrna kiszona kapusta oraz łuskany groch ze sprawdzonego źródła. Wiadomo, że danie to jest najbardziej popularne w regionie częstochowskim, gdzie uprawa grochu i kiszenie kapusty od wieków stanowiło podstawowe zajęcie lokalnej ludności.

12. Paszteciki z kapustą i grzybami – doskonale sprawdzają się zarówno jako wigilijna przekąska, jak i zastępstwo dla podawanych z barszczem uszek. Lepi się je z ciasta drożdżowego, a wypełnia farszem z suszonych grzybów oraz kiszonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)