Potrawy wigilijne – lista 12 potraw wigilijnych. Sprawdź, jakie dania powinny się znaleźć na wigilijnym stole

Potrawy wigilijne – lista 12 potraw wigilijnych, które 24 grudnia powinny się znaleźć na Twoim stole. Pierogi, barszcz z uszkami i karp to nie wszystko. Sprawdź, czego jeszcze nie może zabraknąć.

Potrawy wigilijne – lista 12 potraw wigilijnych. Sprawdź, jakie dania powinny się znaleźć na wigilijnym stole
Źródło zdjęć: © iStock.com
6

Potrawy wigilijne – lista

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno pojawić się dwanaście potraw. Wielu Polaków nie jest w stanie wyobrazić sobie tego dnia bez karpia, pierogów z grzybami i kapustą oraz barszczu z uszkami. Chociaż oficjalnie tego dnia nie obowiązuje już zakaz mięsa, rodacy często przykuwają dużą wagę do tej tradycji jedząc mięso jedynie w postaci ryb. Dania, które znajdziemy na wigilijnym stole bywają również charakterystyczne dla danego regionu Polski. Zastanawiasz się, jakie potrawy najczęściej serwuje się podczas wigilijnej kolacji? Podajemy najpopularniejsze z nich.

Lista dwunastu wigilijnych dań

1. Barszcz czerwony z uszkami – ta aromatyczna zupa dla wielu stanowi prawdziwy symbol świąt. Przygotowuje się ją na bazie normalnych lub długich buraków, a podaje wraz z uszkami z farszem z grzybów i kapusty.

2. Ryba po grecku – chociaż nazwa może mylnie sugerować zagraniczne pochodzenia dania, jest to potrawa typowo polska. Do jej przygotowania używa się białej ryby (najczęściej dorsza, miruny lub mintaja). Danie najczęściej zapieka się z marchewką, pietruszką, selerem oraz pomidorami.

3. Pierogi – obowiązkową pozycją na wigilijnym stole są pierogi z kapustą i grzybami. Sekret ich smaku tkwi w farszu, do którego w odpowiednich proporcjach dodaje się kiszoną oraz białą kapustę z suszonymi grzybami (najlepiej prawdziwkami, podgrzybkami i maślakami). Niemniej ważne jest ciasto, które powinno być odpowiednio cienkie po zlepieniu i ugotowaniu.

4. Makowiec – jest doskonałą propozycją dla zwolenników słodkości. Tradycyjny makowiec przygotowywany jest z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego ciasta stanowiącego bazę dla rolady wypełnionej słodką, makową masą.

5. Piernik – kolejnym ciastem, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole jest oczywiście piernik. Bożonarodzeniowy piernik powinien być miękki, dlatego planując wykonanie tego świątecznego ciasta, należy się za to zabrać z wyprzedzeniem czasowym. Dojrzewający, inaczej zwany staropolskim, piernik powinno się wykonać co najmniej miesiąc przed wigilią.

6. Karp – chociaż karp nie jest łatwy do przyrządzenia, to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych wigilijnych dań. Duże okazy najprościej serwować usmażone, ale koneserzy nie pogardzą również karpiem w galarecie. Przy konsumpcji tej ryby trzeba jednak uważać, ponieważ karp posiada wyjątkowo dużo ości.

7. Sałatka jarzynowa (ziemniaczana) – to tradycyjna sałatka wykonywana z majonezu i gotowanych warzyw. W zależności od regionu może różnić się poszczególnymi składnikami, ale gości na wigilijnych stołach większości polskich rodzin. Niektórzy zastępują ją jednak sałatką śledziową.

8. Kluski z makiem – kluski lub łazanki z makiem dla wielu wielbicieli słodyczy stanowią nieodzowny element wigilijnej kolacji. Chociaż najłatwiej przygotować je z gotowego makaronu i masy makowej, najlepiej smakują wykonane od podstaw z masą z ręcznie namoczonego maku połączonego z bakaliami, miodem oraz skórą pomarańczy.

9. Kompot wigilijny – tradycyjny napój przygotowywany z bakali lub gotowego suszu, w skład którego wchodzą: suszone gruszki, śliwki, jabłka oraz morele. Jeżeli jego smak jest zbyt kwaśny, kompot przyprawia się cynamonem, goździkami oraz miodem.

10. Śledź – wielu ceni w nim to, że w przeciwieństwie do karpia nie posiada ości. Śledzie podaje się najczęściej w zalewie octowej, solnej lub pod pierzynką z buraków, ziemniaków, jajek oraz majonezu.

11. Groch z kapustą – tradycyjne mało pracochłonne i niezbyt wymagające danie jednogarnkowe. Gwarantem dobrego smaku w tym przypadku jest dobra, jędrna kiszona kapusta oraz łuskany groch ze sprawdzonego źródła. Wiadomo, że danie to jest najbardziej popularne w regionie częstochowskim, gdzie uprawa grochu i kiszenie kapusty od wieków stanowiło podstawowe zajęcie lokalnej ludności.

12. Paszteciki z kapustą i grzybami – doskonale sprawdzają się zarówno jako wigilijna przekąska, jak i zastępstwo dla podawanych z barszczem uszek. Lepi się je z ciasta drożdżowego, a wypełnia farszem z suszonych grzybów oraz kiszonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie

Byli razem 74 lata. Zmarli tego samego dnia. "Bratnie dusze"
Byli razem 74 lata. Zmarli tego samego dnia. "Bratnie dusze"
Te tematy kandydaci poruszali najczęściej. Jest lista
Te tematy kandydaci poruszali najczęściej. Jest lista
Wyścig o pałac. Najnowszy sondaż prezydencki
Wyścig o pałac. Najnowszy sondaż prezydencki
USA krytykują Rosję. "Nie wierzę, że to się stanie"
USA krytykują Rosję. "Nie wierzę, że to się stanie"
Mentzen: mam coraz bardziej dosyć kartonowego państwa
Mentzen: mam coraz bardziej dosyć kartonowego państwa
Samochód wjechał w tłum przed derbami Barcelony. Wybuchły zamieszki
Samochód wjechał w tłum przed derbami Barcelony. Wybuchły zamieszki
Kreml zakłada porażkę. Administracja Putina rozesłała instrukcje
Kreml zakłada porażkę. Administracja Putina rozesłała instrukcje
Wyniki Lotto 15.05.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Kaskada, Mini Lotto
Wyniki Lotto 15.05.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Kaskada, Mini Lotto
Zełenski w Turcji. W tym czasie doszło do trzęsienia ziemi
Zełenski w Turcji. W tym czasie doszło do trzęsienia ziemi
Debata prezydencka przed II turą wyborów. Wysłano zaproszenia
Debata prezydencka przed II turą wyborów. Wysłano zaproszenia
Pilny komunikat GIS. Choroba Zalewu Wiślanego
Pilny komunikat GIS. Choroba Zalewu Wiślanego
Sikorski kontra węgierski minister. Padły oskarżenia o "hungarofobię"
Sikorski kontra węgierski minister. Padły oskarżenia o "hungarofobię"