Pączki Ani Starmach. Przepis idealny na tłusty czwartek

Tłusty czwartek jest świętem, na które czekają wszyscy miłośnicy słodkich przekąsek. Polacy zgodnie z tradycją w tym dniu zajadają się pączkami. Jak przygotować je w prosty i szybki sposób? Przedstawiamy przepis na pączki, którym trudno się oprzeć.

Przepis na pączki Ani Starmach. "Puszyste, mięciutkie, nadziane pyszną, różaną konfiturą"
Przepis na pączki Ani Starmach. "Puszyste, mięciutkie, nadziane pyszną, różaną konfiturą"
Źródło zdjęć: © Unsplash

Tłusty czwartek w 2023 roku wypada 16 lutego, a więc dwa dni po Walentynkach. Według statystyk, Polacy w czasie słodkiego święta zjadają około 100 milionów pączków. Karnawałowe przekąski tego dnia można kupić zarówno w cukierniach, jak i popularnych sklepach. Wiele osób deklaruje również, że zrobi je samodzielnie.

Przepis na pączki Ani Starmach. Karnawałowy przysmak w nowym wydaniu

Kucharka i autorka książek kulinarnych przedstawiła recepturę na pączki domowe z 1 kg mąki. Taka ilość wystarczy do przygotowania około 40-50 sztuk słodkich przekąsek. Do przygotowania pączków będą dodatkowo potrzebne:

  • 80 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • skórka z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 kg tłuszczu do smażenia (najlepszy jest tradycyjny smalec)
  • 400 g konfitury do nadziewania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie pączków z przepisu Ani Starmach należy rozpocząć podobnie, jak przygotowanie ciasta drożdżowego. Koniecznie trzeba zadbać o to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Masło powinno być natomiast roztopione, a mleko podgrzane.

  • W misce należy przygotować zaczyn. Pierwszym krokiem powinno być zmieszanie drożdży z 30 g cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka. Składniki trzeba połączyć ze sobą, a następnie miskę, w której się znajdują przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Po tym czasie zaczyn należy przełożyć do dużej miski i połączyć z pozostałymi składnikami, pamiętając, by roztopione masło dodać na samym końcu. Ciasto należy wyrabiać do czasu, aż zacznie odklejać się od dłoni (około 10 minut). Ten krok można również wykonać z użyciem robota kuchennego, wyrabiając ciasto za pomocą specjalnego haka.
  • Wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na godzinę (lub dłużej, jeżeli ciasto nie wyrosło).
  • Po tym czasie wyrośnięte ciasto należy podzielić na małe kawałki (ważące około 40-50 g). Fragmenty ciasta trzeba lekko rozpłaszczyć, na środku położyć łyżeczkę konfitury, następnie zlepić brzegi i uformować w kształt kuli.
  • Surowe pączki należy odłożyć na blachę lub tacę przyprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Przed rozpoczęciem smażenia należy rozgrzać smalec lub inny tłuszcz w dużym garnku do temperatury około 180 stopni. Kucharka rekomenduje, by w celu kontroli temperatury używać specjalnego termometru lub wykonać test, wrzucając na tłuszcz niewielki kawałek ciasta. Jeżeli wypłynie on i zarumieni się, temperatura tłuszczu jest wystarczająca do smażenia pączków.
  • Pączki należy ostrożnie wrzucać na gorący tłuszcz, przewracając je na drugą stronę aż do zarumienienia.

Ania Starmach w swoim przepisie rekomenduje, by pączki po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Pączki na tłusty czwartek. Ile mają kalorii?

Statystyczny Polak w trakcie tłustego czwartku zjada średnio 2,5 pączka. Jak wyliczają dietetycy, w ten sposób przyswajane jest około 600 do nawet 1200 kalorii. Zgodnie z tradycją osoby, które jednak odmówią sobie karnawałowej przekąski w tym dniu, czeka nieszczęście.

Bądź na bieżąco z wydarzeniami w Polsce i na wojnie w Ukrainie, klikając TUTAJ.

Przepis pochodzi ze strony aniastarmach.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (9)