Pączki Ani Starmach. Przepis idealny na tłusty czwartek
Tłusty czwartek jest świętem, na które czekają wszyscy miłośnicy słodkich przekąsek. Polacy zgodnie z tradycją w tym dniu zajadają się pączkami. Jak przygotować je w prosty i szybki sposób? Przedstawiamy przepis na pączki, którym trudno się oprzeć.
Tłusty czwartek w 2023 roku wypada 16 lutego, a więc dwa dni po Walentynkach. Według statystyk, Polacy w czasie słodkiego święta zjadają około 100 milionów pączków. Karnawałowe przekąski tego dnia można kupić zarówno w cukierniach, jak i popularnych sklepach. Wiele osób deklaruje również, że zrobi je samodzielnie.
Przepis na pączki Ani Starmach. Karnawałowy przysmak w nowym wydaniu
Kucharka i autorka książek kulinarnych przedstawiła recepturę na pączki domowe z 1 kg mąki. Taka ilość wystarczy do przygotowania około 40-50 sztuk słodkich przekąsek. Do przygotowania pączków będą dodatkowo potrzebne:
- 80 g świeżych drożdży
- 120 g cukru
- 500 ml mleka
- 7 żółtek
- 1 jajko
- 100 g roztopionego masła
- 1 kieliszek spirytusu
- skórka z cytryny
- sok z 1 cytryny
- 2 kg tłuszczu do smażenia (najlepszy jest tradycyjny smalec)
- 400 g konfitury do nadziewania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Przygotowanie pączków z przepisu Ani Starmach należy rozpocząć podobnie, jak przygotowanie ciasta drożdżowego. Koniecznie trzeba zadbać o to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Masło powinno być natomiast roztopione, a mleko podgrzane.
- W misce należy przygotować zaczyn. Pierwszym krokiem powinno być zmieszanie drożdży z 30 g cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka. Składniki trzeba połączyć ze sobą, a następnie miskę, w której się znajdują przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Po tym czasie zaczyn należy przełożyć do dużej miski i połączyć z pozostałymi składnikami, pamiętając, by roztopione masło dodać na samym końcu. Ciasto należy wyrabiać do czasu, aż zacznie odklejać się od dłoni (około 10 minut). Ten krok można również wykonać z użyciem robota kuchennego, wyrabiając ciasto za pomocą specjalnego haka.
- Wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na godzinę (lub dłużej, jeżeli ciasto nie wyrosło).
- Po tym czasie wyrośnięte ciasto należy podzielić na małe kawałki (ważące około 40-50 g). Fragmenty ciasta trzeba lekko rozpłaszczyć, na środku położyć łyżeczkę konfitury, następnie zlepić brzegi i uformować w kształt kuli.
- Surowe pączki należy odłożyć na blachę lub tacę przyprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Przed rozpoczęciem smażenia należy rozgrzać smalec lub inny tłuszcz w dużym garnku do temperatury około 180 stopni. Kucharka rekomenduje, by w celu kontroli temperatury używać specjalnego termometru lub wykonać test, wrzucając na tłuszcz niewielki kawałek ciasta. Jeżeli wypłynie on i zarumieni się, temperatura tłuszczu jest wystarczająca do smażenia pączków.
- Pączki należy ostrożnie wrzucać na gorący tłuszcz, przewracając je na drugą stronę aż do zarumienienia.
Ania Starmach w swoim przepisie rekomenduje, by pączki po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Pączki na tłusty czwartek. Ile mają kalorii?
Statystyczny Polak w trakcie tłustego czwartku zjada średnio 2,5 pączka. Jak wyliczają dietetycy, w ten sposób przyswajane jest około 600 do nawet 1200 kalorii. Zgodnie z tradycją osoby, które jednak odmówią sobie karnawałowej przekąski w tym dniu, czeka nieszczęście.
Bądź na bieżąco z wydarzeniami w Polsce i na wojnie w Ukrainie, klikając TUTAJ.
Przepis pochodzi ze strony aniastarmach.pl