Taka jest prawda o tanich pączkach. Właścicielka cukierni: w życiu
Ceny pączków w 2023 r. robią wrażenie. Dyskonty prześcigają się w ofertach na najtańsze pączki, jednak czy w parze z ceną idzie jakość? Czy da się kupić pączka za mniej niż złotówkę? Właścicielka lubelskiej cukierni przekonuje, że miała takie propozycje z hurtowni. Ujawnia też, co się kryje w takich pączkach.
Pączki u Kuby Wojewódzkiego kosztują 49 złotych, u Magdy Gessler 18 zł za sztukę. Niewielu Polaków w dobie inflacji zdecyduje się kupić tak drogie pączki. Dlatego cenami pączków kuszą dyskonty.
Pączka za mniej niż złotówkę znajdziemy w Lidlu. Klienci, którzy kupią zestaw sześciu pączków z nadzieniem wieloowocowym lub cukrem pudrem, zapłacą 89 groszy od sztuki. To nieco więcej niż rok wcześniej, ponieważ w archiwalnej ofercie z 2022 roku pączek wieloowocowy kosztował 0,75 zł za sztukę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile trzeba wydać na jedzenie w Budapeszcie? "Przebitka cenowa"
Biedronka nie ujawniła jeszcze oferty na najtańsze pączki, ale wiemy, że te z nadzieniem różanym czy skórką pomarańczową zdrożały z 1,99 do 2,39 zł za sztukę.
Cena pączków zmieniła się też w hipermarkecie Auchan. Jeszcze rok temu przy zakupie sześciu sztuk pączków z powidłami, płaciliśmy 82 grosze za sztukę. Teraz najtańszy pączek kosztuje 84 groszy, ale warunkiem jest zakup dwóch opakowań po 10 sztuk.
Tłusty Czwartek 2023. Co kryją tanie pączki?
Czy kupno najtańszego pączka to dobry wybór? Zapytaliśmy o to cukierników. - W życiu bym tego nie zjadła - oburzyła się Marzanna Walczyk z cukierni Nina w Lublinie.
Właścicielka cukierni, która produkuje pączki tradycyjną zawijaną metodą, mówi Wirtualnej Polsce, że tanie pączki są zapewne wcześniej mrożone. - Hurtownie proponowały mi, żeby takie kupić. Dzień wcześniej wyjmuje się je, same się rozmrażają i są gotowe następnego dnia. Oczywiście odmówiłam - podkreśla.
W pączkach z cukierni przemysłowych wykorzystuje się gotowe mieszanki. Ciasto drożdżowe powstaje po dodaniu wody i tłuszczu. Nie znajdziemy tam też prawdziwych żółtek czy masła. W takim pączku jest też długa lista składników dodatkowych.
Cukierniczka z Lublina mówi, że takie ciasto może być głęboko mrożone. - Te pączki mogą być zrobione nawet kilka miesięcy wcześniej. Obstawiam, że pewnie w lipcu albo sierpniu - dodaje.
Prawdziwy pączek z cukierni to wydatek kilku złotych. Różnica przy zakupie jednej lub kilku sztuk nie jest duża, dlatego warto dopłacić i cieszyć się dużo lepszym smakiem i jakością.
Czytaj też:
Źródło: WP Wiadomości