PolskaPrzepis na pączki na tłusty czwartek. Jak w prosty sposób możemy zrobić pyszne, domowe pączki?

Przepis na pączki na tłusty czwartek. Jak w prosty sposób możemy zrobić pyszne, domowe pączki?

Trudno sobie wyobrazić tłusty czwartek bez zjedzenia choćby jednego pączka. Do cukierni ludzie ustawiają się w przeogromnych kolejkach już z samego rana. Jeśli chcemy uniknąć długiego czekania na zakup pączków, możemy zrobić własne. Z okazji tłustego czwartku przedstawiamy przepis na pyszne pączki.

Przepis na pączki na tłusty czwartek. Jak w prosty sposób możemy zrobić pyszne, domowe pączki?
Źródło zdjęć: © 123RF

28.02.2019 | aktual.: 28.02.2019 11:49

Przepis na pączki na tłusty czwartek

W tłusty czwartek najpopularniejszym przysmakiem są właśnie pączki. Tego dnia w Polsce cukiernie sprzedają łącznie około 100 milionów pączków.

Możemy też spróbować samemu zrobić pączki, dzięki czemu zaoszczędzimy sobie stania w długich kolejkach.

Do upieczenia 12 pączków potrzebne nam będą:

  • 50 dag mąki,
  • 4 dag drożdży,
  • 15 dag cukru,
  • 20 ml mleka,
  • 8 łyżek masła lub margaryny,
  • 5 żółtek jajek,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia,
  • powidła lub dżem,

Najpierw mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, posypujemy połową cukru, wlewamy połowę letniego mleka. Całość mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.

W przeciągu tego kwadransa roztapiamy masło w pozostałym mleku, potem powinniśmy lekko je ostudzić, wymieszać z żółtkami jajek, resztą cukru i szczyptą soli. Całość dodajemy do odstawionej wcześniej miski i wyrabiamy jednolite ciasto. Zostawiamy je, dopóki nie urośnie.

Gdy ciasto wyrośnie do wystarczających dla nas rozmiarów, dzielimy je na 12 części. Każdą z nich spłaszczamy ręką. Na płaskie ciasto wykładamy jedną łyżkę dżemu. Potem lepimy kulki w taki sposób, by dżem znalazł się w środku i nie wypływał. Ulepione kulki odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Następnie do rondla wlewamy tłuszcz do smażenia, np. olej. Gdy będzie mocno rozgrzany, wrzucamy do niego po trzy pączki. Kiedy przybiorą złotobrązowy kolor, wyjmujemy je łyżką.

Przepis na pączki na tłusty czwartek. Z cukrem pudrem czy lukrem?

Na koniec możemy je posypać cukrem pudrem. Jeżeli wolimy polać je lukrem, powinniśmy poczekać, aż wystygną. W tym czasie możemy przygotować polewę.

Aby otrzymać lukier, dwie szklanki cukru pudru należy wymieszać z kilkoma kroplami cytryny i czterema łyżkami ciepłej wody. Gotowy lukier polewamy na pączki i czekamy, aż na nich zastygnie.

Pączki w tłusty czwartek - historia

W dawnych czasach przy okazji tłustego czwartku pączki był nadziewane słoniną lub boczkiem, a zapijano je winem i wódką. W XVII wieku w Polsce pojawiły się pączki "na słodko". Jednak nie miały one w środku nadzienia czekoladowego czy rózanego, ale orzeszek lub migdał. Osoba, która trafiła na takiego pączka, miała cieszyć się szczęściem i dostatkiem.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)