Trwa ładowanie...

Najdroższe warzywo świata. W Polsce za darmo, rośnie na łąkach

Aby delektować się jedną z najdroższych potraw, delikatesem cenionym przez mieszkańców zachodniej Europy, wcale nie trzeba wydać tysięcy euro w restauracjach Paryża lub Brukseli. Wystarczy spacer po zielonych terenach, czasem nawet w środku dużego miasta.

Dziki chmiel rośnie wszędzie. Jego młode pędy to cenione i drogie warzywo na zachodzie EuropyDziki chmiel rośnie wszędzie. Jego młode pędy to cenione i drogie warzywo na zachodzie EuropyŹródło: Wikimedia Commons
d31n2t3
d31n2t3

Francuzi, Belgowie oraz Niemcy cenią sobie niezwykłe warzywo. Les jets de houblon kosztuje w tych krajach nawet tysiąc euro za kilogram (4 tysiące zł). Dzikie szparagi rosną na specjalnych plantacjach.

Tymczasem w Polsce nie musimy wydawać na ten zielony przysmak ani grosza. Potrzebna nam będzie jedynie wiedza, jak wygląda rosnący w naturalnych warunkach chmiel.

Chmielowe uprawy znajdziemy również i u nas. Tyle tylko, że pola z wysokimi tyczkami, które oplatają zielone rośliny z jasnymi, delikatnymi "szyszkami" rosną po to, by stać się składnikiem piwa.

d31n2t3

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ulubione miejsce warszawiaków. "Jest szczególnie niebezpieczne"

Ale zatrzęsienie dziko rosnącego chmielu znajdziemy dosłownie wszędzie. Rośnie przy polnych drogach, w miejskich zaroślach, na skraju lasów, a w otoczeniu działek, a nawet w parkach.

W tym roku na zbiory jest już trochę za późno. Czas, kiedy chmielowe pędy są najlepsze, to czas od końca marca do początku maja, ale wytrawni zbieracze potrafią jeszcze i w czerwcu wytropić młodsze odgałęzienie rośliny.

d31n2t3

Najdroższe warzywo świata. W Polsce rośnie wszędzie

Pędy chmielu w smaku przypominają szparagi. Zbierają je z ochotą osoby interesujące się zdrową żywnością. Przyrządzenie tego przysmaku jest bardzo łatwe - wystarczy podsmażyć je na maśle i serwować tak, jak białe lub zielone szparagi.

Najlepsze, ale też najbardziej wymagające, są marcowe zbiory. Wtedy trzeba wyszukać je w ziemi, gdy dopiero zaczynają kiełkować.

Potem jest już łatwiej, bo zielone, szybko pnące się po płotach, słupach, drzewach zielone inwazyjne rośliny same proszą się o zerwanie. Trzeba tylko nie tracić cierpliwości - uzbieranie kilograma takiego przysmaku to czynność długotrwała.

d31n2t3

Walory smakowe to jeden, a dobroczynne działanie dla zdrowia to drugi atut pędów chmielu. Zawierają związki, które skutecznie mogą wspomóc dobre samopoczucie, poprawić trawienie i jakość snu.

Źródło: gazeta.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d31n2t3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31n2t3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj