Najdroższe warzywo świata. W Polsce za darmo, rośnie na łąkach

Aby delektować się jedną z najdroższych potraw, delikatesem cenionym przez mieszkańców zachodniej Europy, wcale nie trzeba wydać tysięcy euro w restauracjach Paryża lub Brukseli. Wystarczy spacer po zielonych terenach, czasem nawet w środku dużego miasta.

Dziki chmiel rośnie wszędzie. Jego młode pędy to cenione i drogie warzywo na zachodzie Europy
Dziki chmiel rośnie wszędzie. Jego młode pędy to cenione i drogie warzywo na zachodzie Europy
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons

25.06.2024 | aktual.: 29.06.2024 11:30

Francuzi, Belgowie oraz Niemcy cenią sobie niezwykłe warzywo. Les jets de houblon kosztuje w tych krajach nawet tysiąc euro za kilogram (4 tysiące zł). Dzikie szparagi rosną na specjalnych plantacjach.

Tymczasem w Polsce nie musimy wydawać na ten zielony przysmak ani grosza. Potrzebna nam będzie jedynie wiedza, jak wygląda rosnący w naturalnych warunkach chmiel.

Chmielowe uprawy znajdziemy również i u nas. Tyle tylko, że pola z wysokimi tyczkami, które oplatają zielone rośliny z jasnymi, delikatnymi "szyszkami" rosną po to, by stać się składnikiem piwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ale zatrzęsienie dziko rosnącego chmielu znajdziemy dosłownie wszędzie. Rośnie przy polnych drogach, w miejskich zaroślach, na skraju lasów, a w otoczeniu działek, a nawet w parkach.

W tym roku na zbiory jest już trochę za późno. Czas, kiedy chmielowe pędy są najlepsze, to czas od końca marca do początku maja, ale wytrawni zbieracze potrafią jeszcze i w czerwcu wytropić młodsze odgałęzienie rośliny.

Najdroższe warzywo świata. W Polsce rośnie wszędzie

Pędy chmielu w smaku przypominają szparagi. Zbierają je z ochotą osoby interesujące się zdrową żywnością. Przyrządzenie tego przysmaku jest bardzo łatwe - wystarczy podsmażyć je na maśle i serwować tak, jak białe lub zielone szparagi.

Najlepsze, ale też najbardziej wymagające, są marcowe zbiory. Wtedy trzeba wyszukać je w ziemi, gdy dopiero zaczynają kiełkować.

Potem jest już łatwiej, bo zielone, szybko pnące się po płotach, słupach, drzewach zielone inwazyjne rośliny same proszą się o zerwanie. Trzeba tylko nie tracić cierpliwości - uzbieranie kilograma takiego przysmaku to czynność długotrwała.

Walory smakowe to jeden, a dobroczynne działanie dla zdrowia to drugi atut pędów chmielu. Zawierają związki, które skutecznie mogą wspomóc dobre samopoczucie, poprawić trawienie i jakość snu.

Źródło: gazeta.pl

Źródło artykułu:WP Wiadomości
Zobacz także
Komentarze (91)